Place de la Concorde Parijs. Plein met duistere geschiedenis

Indrukwekkend plein met belangrijke historische rol

In hartje Parijs, in het 8e arrondissement, ligt het enorme Place de la Concorde. Dit 'Plein van de Eendracht' is het grootste en misschien wel indrukwekkendste plein van de stad. Niet alleen is Place de la Concorde op zich al een bijzondere bezienswaardigheid, ook in de rest van deze buurt is genoeg te doen. Absoluut een bezoek waard tijdens je citytrip Parijs dus! Lees meer

Zoek de lijnen waarop de schaduw van de punt van de obelisk het uur en de datum aangeven.
  • Loop over het grootste plein van Parijs
  • Kom meer te weten over de revolutie
  • Kijk omhoog naar de eeuwenoude obelisk
  • Spot de standbeelden en de fonteinen
  • Geniet van uitzicht op de Champs Elysées
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Groots plein met een turbulente geschiedenis 

Place de la Concorde is door de eeuwen heen al vele malen een belangrijke locatie geweest. Het achthoekige plein werd in 1763 ontworpen door architect Ange-Jacques Gabriel en werd vernoemd naar toenmalige koning Lodewijk XV. Ter ere van hem werd zijn ruiterstandbeeld in het midden van het plein geplaatst.

Tijdens de Franse Revolutie werd het plein omgedoopt tot 'Place de la Révolution'. Het standbeeld van Lodewijk XV werd vernield en vervangen door een beeld van de Vrijheid. Ook werd er een guillotine op het plein geplaatst. Tijdens de Franse Revolutie vonden hier niet minder dan 1200 executies plaats, waaronder die van Marie Antoinette en koning Lodewijk XVI, maar ook die van bekende revolutionaire leiders Robespierre en Danton.

Centraal op Place de la Concorde: 3300 jaar oude obelisk 

Na de Franse Revolutie wist de Franse regering niet goed wat het met het plein aanmoest. Dit kwam niet alleen door de enorme oppervlakte van het plein, maar ook door de tragische gebeurtenissen die hier tijdens de Terreur hadden plaatsgevonden. In 1795 werd het plein omgedoopt tot 'Place de la Concorde'. Om het plein een 'gezelligere' uitstraling te geven, liet Lodewijk-Filips er standbeelden en fonteinen plaatsen die symbool staan voor beroemde steden in Frankrijk. 

Blikvanger is de in 1836 geplaatste obelisk van 23 meter hoog. Deze zuil dateert van 1250 voor Christus en stond ooit voor de Luxor tempel in Egypte, maar is nu één van de top bezienswaardigheden die je tijdens je citytrip Parijs kan aandoen. De obelisk doet dienst als gnomon voor een reusachtige zonnewijzer. 

Vanop Place de la Concorde heb je een prachtig uitzicht op het Louvre en de Champs-Elysées. Tevens dient Place de la Concorde als startplaats voor de parades die elk jaar op de Franse nationale feestdag 'Quatorze Juillet' (14 juli), door de stad gaan. 

Reviews en beoordelingen Regio Concorde

Heb je zelf tips of opmerkingen over Place de la Concorde: groots plein met duistere geschiedenis? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info