Wegenvignet Parijs, ECO-vignet of milieuvignet Parijs verplicht?

Alle info over het milieuvignet, ecovignet en milieusticker voor ZCR-zone in Parijs en elders in Frankrijk

Net zoals voor vele Duitse steden start men ook in Frankrijk met een milieuvignet. In eerste instantie enkel voor Parijs, Lyon en Grenoble maar binnen een periode van 5 jaar volgen er nog eens 50 steden. En daar is ondermeer Lille ook bij, niet alleen de stadskern maar wel de volledige agglomeratie. Dus deze maatregel is bijna voor elke toerist die in of door Frankrijk reist van belang.

De stickers kunnen alleen online aangevraagd worden en kosten 3,70 euro + verzendingskosten (4,8 euro voor Europa) en blijven geldig zolang het voertuig dezelfde nummerplaat heeft.
Informatie en aanvraag via https://www.certificat-air.gouv.fr .
Voor buitenlandse voertuigen kan dit het best via deze directe linkLees meer

  • Met de wagen, motorhome of moto naar Parijs? Lees alle info in de reisgids
  • Alles over het milieuvignet
  • Gratis stadswandeling, ontdek Parijs compleet
  • Leuke adresjes om te eten, drinken en slapen
  • Download de reisgids Parijs
Stadswandeling Parijs downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Tips voor het bestellen van een vignet

Vooraf neem je best een scan van voor- en achterzijde van je 'Kentekenbewijs'. Het moet in jpg of png zijn en mag niet zwaarder zijn dan 200kb, je zal dus wat voorbereidingswerk hebben.

Online bestellen

Gebruik daarna deze directe link, vink de 2 blokjes aan onderaan de pagina en klik op 'suivant'.
Klik vervolgens op de '+', je krijgt dan een pop-up scherm waarbij je je gegevens moet invullen.
De eerste lijn is de nummerplaat, vervolgens wanneer het voertuig is ingeschreven op die nummerplaat en dan of het om een particulier voertuig gaat. Heb je een diesel dan is de keuze van brandstof vrij evident maar met benzine is dat niet het geval. Heb je de Franse versie dan is het 'essence', heb je de Engelse versie dan is het 'petrol'. De andere lijnen spreken voor zich. 

Gegoochel met kleuren

Er zijn 6 stickers (ook voor moto's): groen staat voor elektrische voertuigen en dan zijn er 5 stickers genummerd van 1 tot 5. In tegenstelling tot Duitsland is nummer 1 voor de meest groene benzine of diesel en nummer 5 voor de meest vervuilende voertuigen. 

  • N° 1: benzine met Euro 5 en 6 (vanaf 2011)
  • N° 2: benzine met Euro 4 (vanaf 2006 tot 2010) en diesel met Euro 5 en 6 (vanaf 2011)
  • N° 3: benzine met Euro 2 en 3 (vanaf 1997 tot 2005) en diesel met Euro 4 (vanaf 2006 tot 2010)
  • N° 4: diesel met Euro 3 (vanaf 2001 tot 2005)
  • N° 5: diesel met Euro 3 (vanaf 1997 tot 2001) 

Situatie Parijs

Het is verboden om Parijs nog binnen te rijden zonder de juiste sticker, ook voor buitenlandse voertuigen. In Parijs is het voor de meest vervuilende voertuigen verboden te rijden tussen 8u. en 20u., behalve op de périphérique (ring).  Dat is voor alle voertuigen die geen vignet kunnen krijgen. De boetes bedragen 68 euro voor lichte voertuigen en 135 euro voor vrachtwagens en autocars. Later zal men dan via verkeersborden aanduiden welke sticker vereist is om in bepaalde delen van de stad te mogen rijden.

Toch een kleine bedenking ...
Rij je met een dieselvoertuig met een groene milieusticker (nr. 4) voor Duitsland? Dan moet je er straks een gele sticker (nr. 2) bijkleven voor Frankrijk. Verwarring troef voor de controlerende instanties. Gelukkig is er nog geen automatische controle door camera's ...

Reviews en beoordelingen Milieuvignet Parijs

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wegenvignet Parijs? Plaats je beoordeling

Guido Gilissen6 juni 2017

Wordt het niet tijd dat die "milieustickers" iets meer gecoördineerd worden. Dit kan toch perfect via de Verkeersbelasting. Laat slimme camera's de nummerplaat noteren en automatisch een "taks" per dag per stad berekenen als je je verplaatst in de stad .... Binnenkort hangt de voorruit van de auto vol met wegenvignetten en milieustickers en krijgen wij een boete wegens onveilig rijgedrag !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info