Bezoek aan een hamam: hoe gaat dat?

Geef je in de hamam over aan de tellâk voor een massage, een ware belevenis

Ooit al een hamam bezocht? Een échte dan, niet zoals hier bij ons in de wellnesscentra want die hamamhokjes zijn maar een erg flauw afkooksel van wat je aangeboden krijgt in Turkije.

Hamam betekent overigens ‘Turks bad’. Maar het is méér dan ‘baden’. Voor de Turken (en algemeen in de islamitische landen) betekent het een reinigingsritueel. Daarom liggen de meeste hamams in de buurt van een moskee. Als je buitenkomt, heb je een ware belevenis achter de rug. Eentje waar je jezelf letterlijk (op een lendendoek na) blootgeeft en je lichaam ‘overlaat’ aan de ‘tellâk’ (masseur, masseuse) na eerst in een hete ruimte op zweettemperatuur te komen. Gelegen op een ‘gõbek tasi’, de navelsteen genoemd, lig je languit boven een verwarmingsinstallatie. 

Die hitte zorgt ervoor dat je lichaam voldoende voorbereid wordt om de behandelingen van de tellâk te ondergaan. Die zal je een harde, zeg maar ruwe massage geven. Hij zal je huid kneden, verwringen, erop loshakken, enz. Die zal je huid scrubben waardoor dode huidcellen en dus ‘vuile’ huidschilfers worden weggeschrobd. Je moet geen schaamtegevoel hebben want mannen en vrouwen worden in aparte ruimtes of zelfs apart voorziene tijdstippen ‘behandeld’. De bassins (‘kurnas’) dienen niet om je voeten in te wassen maar het water gebruik je om over je lichaam uit te gieten. 

Is een bezoek aan een hamam duur? In de toeristische badplaatsen en grote steden durft men flink doorvragen. Dat is niet het geval in de kleinere steden. 

Tip:

Bekijk vooraf de verschillende tarieven. Scrubs en massages worden extra aangerekend. Na een bezoek in een hamam moet je extra veel drinken om de afvalstoffen uiteindelijk te kunnen lozen, letterlijk dan.

Reviews en beoordelingen Bezoek Hamam

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoek Hamam? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info