Turkije: bezoek aan een moskee

Lees de 'do' en 'don't' tips voor een moskeebezoek

Turkije is een islamitisch land. Bijna iedereen is er moslim. De godsdienst neemt er bij het merendeel van de bevolking een prominente plaats in, zowel in doen en denken. Toch is Turkije niet fundamentalistisch. Niettemin, net zoals in onze contreien het geloof tanend is, vind je ook in Turkije steeds meer en meer mensen die bv. niet alle vijf gebedsmomenten eerbiedigen. De twee belangrijkste religieuze feesten, het suiker- en het offerfeest, die worden wel nog door iedereen gevierd. Lees meer

Eerbiedig de regels als je een moskee wil bezoeken.
  • Informeer vooraf over de geldende regels
  • Vermijd een bezoek tijdens het middaggebed
  • Hou het even stil als oproep tot gebed weerklinkt
  • Lees nog meer tips over gedrag en kledij
Gratis reisgids downloaden

Als je een moskee binnengaat, gelden er enkele kledij – en gedragsregels. We zetten de belangrijkste even op een rijtje.

Dat je de stilte eerbiedigt, is logisch. Je dient je schoenen uit te trekken. Die kan je achterlaten op rekken of meenemen in een plastic zak. Korte broek of een minirok is uit den boze. Vrouwen en mannen kunnen niet met ontblote bovenarmen en schouders de moskee in. Vrouwen wordt gevraagd een hoofddoek te dragen. Fotograferen is in de meeste moskeeën niet toegelaten. Alcohol in het openbaar drinken in de buurt van een moskee wordt niet getolereerd.

Je vermijdt best een bezoek tijdens het middaggebed en al zeker tijdens het voor de moslims belangrijke vrijdagsgebed. Weerklinkt de oproep tot gebed, respecteer dan dit en hou je gesprekken gedempt of hou even op met praten.

Vijf keer per dag worden de moslims gevraagd om te bidden: bij zonsopgang, middag, einde namiddag, bij zonsondergang en ’s avonds. Ze gaan dan op de knieën zitten op een tapijtje in de richting van de heilige stad Mekka en maken de bekende buigingen en prevelen gebeden, zowel de mensen in de stad, op kantoor, op het platteland, …

Reviews en beoordelingen Bezoek Moskee

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoek Moskee? Plaats je beoordeling

Suzy10 februari 2023

Heel mooie en praktische reisgids. Een aanrader

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info