Vanaf de 60’ er jaren van de 20ste eeuw kwam een expansie op gang en die maakte Marmaris tot één van de populairste vakantiebestemmingen langs de Turkse Egeïsche kust. Vanaf de luchthaven Dalaman moet je rekenen op zowat anderhalf uur rijden. Je vindt er een ruim aanbod aan hotels, zowel in de stad zelf als aan het zwarte zandstrand van Içmeler op zo’n 10 kilometer van het centrum. Wil je in Marmaris zelf naar het strand, hou dan er rekening mee dat het in het volle seizoen erg druk kan zijn want de zandstrook is er niet zo breed. Tegen de verplaatsing van 10 km hoef je niet tegenop te zien omdat er vlotte en tevens goedkope busverbindingen zijn.
Behalve het strand en de gezellige winkelstraatjes heeft Marmaris toch nog wat meer in petto. Je kan er bijvoorbeeld het slotkasteel uit de 16de eeuw bezoeken op een landtong, een zoveelste realisatie van Süleyman de Grote. In het kasteel huist een klein museum met vondsten uit de omgeving. Huisjes uit de 15de eeuw en een bazaar omringen het kasteel.
Het mag geen verrassing heten met zo’n unieke ligging dat watersportactiviteiten hier floreren. Het gaat van surfen, duiken, wildwaterrafting, parasailing.
Ook de mondaine jachthaven Netsel Marina trekt een groot publiek en zeker ook de mooie strandpromenade. Marmaris kan er prat op gaan de grootste moderne jachthaven te bezitten van geheel Turkije. Hier hebben heel wat charterbedrijfjes boten liggen waarmee ze de toeristen laten kennismaken met de mooie grillige kuststrook langs de Egeïsche kust. Zo’n een gemotoriseerd houten zeiljacht noemt een gulet. Een excursie naar het Griekse eiland Rhodos, na zowat tweeëneenhalf uur varen, is een populaire attractie.
Weetje: hang de architect op!
Toen Süleyman de Grote hier aankwam om zijn troepen voor te bereiden op een aanval op het nabijgelegen eiland Rhodos, zou hij zo erg teleurgesteld geweest zijn bij de eerste aanblik. ‘Miman as’ zou hij geroepen hebben wat Turks is voor ‘hang de architect op’. Later werd ‘miman as’ met een kronkel omgevormd tot marmaris.