Turkije: nuttige reisinformatie

Praktische tips hoe je met gebruiken in Turkije omgaat

Toiletten

Hoezo, iets over de toiletten in deze reisgids? Ga je in een toeristische stad in een restaurant, bar, café, hotel, … dan is er geen verschil met wat je bij ons gewoon bent.  In de minder toeristische plaatsen en ook in meer agrarische gebieden, maar ook bij tankstations zal je nog de ‘Franse wc’ vinden. Vaak ook zonder toiletpapier. Al brengt dan de wc-madam of heer een oplossing door je wat reukwater aan te bieden in ruil voor wat geld uiteraard.

Militairen

Probeer opzichtelijk geen foto te nemen van militairen of installaties die overal in het land aanwezig zijn. Het zal je niet in dank worden afgenomen. Het leger heeft tot vandaag nog een gerespecteerde invloed. Méér dan politiek, media of gerecht ook doet vermoeden. Soldaten genieten er tal van voorrechten. Waar het leger voor staat, overstijgt dan ook de zuiver controlerende rol. De verschillende militaire coups in de geschiedenis zijn daar niet vreemd aan. Een uitvloeisel van de militaristische Atatürk zondermeer.

Financiële informatie

De Turkse Lira is de nationale munt. Maar in de toeristische centra zijn de prijzen ook weergegeven in euro. Je hoeft daardoor alleen maar een beetje Turkse Lira bij je te hebben. Pas op, de omrekening naar euro is veelal in het voordeel van de handelaar en niet van de toerist, wisselkoersen berekenen. Geldautomaten zijn er in de badplaatsen en op toeristische plaatsen. Kredietkaarten worden bijna overal aangenomen in toeristische oorden.

Douane

Uitvoerregels zijn deze die van kracht zijn voor de landen buiten de Europese Unie:
tabaksprodukten: 200 sigaretten, 100 cigarillo's, 50 sigaren, 250 gram rooktabak . Alcoholische dranken: 16 liter bier, 4 liter niet-mousserende wijn, 2 liter aperitiefdrank, 1 liter sterke drank.

Het juiste uur in Turkije

Je dient het uurwerk één uur vooruit te zetten. Het is er dus een uur later dan in België en Nederland.

Hygiëne

Water drink je niet uit de kraan. Wees ook voorzichtig met rauwe groenten en fruit die gewassen zijn. Tanden poetsen en water drinken doe je dus steeds uit flessenwater die bij aankoop duidelijk afgesloten zijn door de bottelarij.

Feestdagen

Er zijn veel lokale feestdagen, hier een overzicht van de nationale feestdagen:

  • 1 januari: nieuwjaarsdag
  • 23 april: viering onafhankelijkheid en kinderdag
  • 19 mei: herdenkingsdag van Attatürk en sportfeest voor de jeugd
  • 30 augustus: overwinningsfeest
  • 29 oktober: Dag van de Republiek

Taal in Turkije

De Turkse taal hoef je niet te kennen als je zich beperkt tot de toeristische trekpleisters. Zowel Duits, Engels als Frans zijn voertalen in de Turkse hotels en restaurants. Trek je daarentegen het binnenland in dan is het zeker noodzakelijk om een woordenlijst bij te hebben. Begrijp je de Turkse residenten dan nog niet? Geen nood, vele Turken verstaan elkaar ook niet door de talrijke dialecten.

Belgische Turken beter begrijpen

Misschien kunnen we de Belgische Turkse bevolking beter begrijpen als we inzien dat de Turken oorspronkelijk ergens in de 10de eeuw uit de Aziatische steppen kwamen en zich kwamen vestigen in Byzantium, in het onmetelijke gebied vandaag bekend als Turkije. Deze nomaden kwamen meerendeel uit Mongolië en stamden af van een volk van krijgers (Tu-Kueh). Hiervan zou ook het woord Dürko en dus Turk zijn afgeleid. Zij namen het islamgeloof over van de Arabieren.

De moderne Turken zullen nooit hun nomadische afkomst verloochenen. Het weven van tapijten en de aanwezigheid van tapijten in huis is een uitvloeisel van de tapijten die de nomaden gebruikten als vloerbedekking in de tenten. De vele etnografische musea schenken steevast ook veel aandacht aan de kledij en gebruiken van de nomaden van toen.

Reviews en beoordelingen Meer praktische info

Heb je zelf tips of opmerkingen over Meer praktische info? Plaats je beoordeling

Christian Faas14 augustus 2023

Gore bende die wc,s bij tankstations 100 x goorder dan in nederland en belgie en dat wilt wat zeggen.

Ufuk2 maart 2020

Als Belg met Turkse roots vind ik de informatie wat jullie verschaffen ronduit belachelijk... In welke wc ruimte was er geen wc papier en kreeg je reukwater in de plaats...?!! Bovendien staan er veel halve waarheden in jullie uitleg. Dit vind ik echt een spijtige zaak voor zo n groot organisatie als euroreizen...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info