Bodrum bezienswaardigheden en mooi zandstrand

Twee wereldwonderen in de buurt: Halicarnassus en de Tempel van Artemis in Ephese

Bodrum ligt op een schiereiland van de Turkse westkust in de Golf van Gökova. De badplaats met opvallend witte huisjes vormt zowat de overgang tussen de Turkse westkust en de Egeïsche kust. De luchthaven van Milas bevindt zich op zowat 35 km van het centrum Bodrum. Lees meer

Bezoek een van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid in Bodrum.
  • Kies als toerist voor de hotelwijk Gümbet
  • Bezoek het Mausoleum van Halicarnassus
  • Ga shoppen in de gezellige bazaarwijk
  • Maak een uitstap naar Ephese
  • Ontdek nog veel meer met onze gratis reisgids
Gratis reisgids downloaden

Als het over toerisme gaat aan de Turkse kusten heeft Bodrum al een bepaalde weerklank. Je kiest best voor de hotelwijk Gümbet. Je vindt er een mooi zandstrand. Vooral inwoners van Istanbul komen er graag tijdens het weekend … weliswaar niet met de wagen maar met het vliegtuig. Ook is Bodrum erg geliefd door de Britten. De vliegtuigen dropt ze in massa’s. Je kan die Britten vooral horen in het nachtleven van Bodrum. Mogelijks zien sommige gedurende hun verblijf zelfs geen glimp van de machtige Petrusburcht die johannieterridders uit Rhodos optrokken begin van de 15de eeuw op een uithoek van het schiereiland. Dat fort bezat ook over een ondergronds verdedigingsbolwerk. Bodrum is het Turkse woord voor kelder en dat zou de naam kunnen verklaren. Andere bronnen verwijzen naar de graftombe van Mausolos om de naam te verklaren.

Petrusburcht

Het fort verdeelt Bodrum in twee. Je hebt aan de westkant het mondainere deel aan de jachthaven en ten oosten de uitgaansbuurt met bars en betaalbare restaurants. In de burcht kan je naar een museum voor onderwaterarcheologie. Je ziet er vondsten uit scheepswrakken (ivoor, koper,…) en maakt er kennis met de technieken die gebruikt worden om zo’n wrak, heel diep in de zeebodem verzonken, te onderzoeken. Süleyman de Grote verdreef er de johannieterridders naar Malta. 

De burcht heeft een mooie beeldentuin. Als je bij twee beelden de bedenking maakt dat die toch een wel erg belabberde indruk nalaten, dan komt dit omdat, zo wil men ons doen geloven, het aanraken van de beelden eeuwig liefdesgeluk zou brengen. 

Mausolos

Net buiten de stad kan je naar de funderingen van een mausoleum dat ter ere van de Carische koning Mausolos en zijn vrouw werd gebouwd. Vandaar overigens de naam mausoleum voor een graftombe. In de oudheid behoorde het tot de zeven wereldwonderen en was het ook nog 40 m hoog. Er is ook nog een gerestaureerd antiek theater te bezichtigen. 

Ook hier leggen veerboten aan met toeristen uit Dalyan, Datça en de Griekse eilanden Kos en Rhodos. Er zijn ook de kleinere bootjes die je langs enkele van de mooiste plekjes brengt langs de kustlijn.

Reviews en beoordelingen Bodrum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bodrum: een stad met karakter? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info