Auto rijden in Turkije: anders dan bij ons?

Lees met welke verkeersregels je best rekening houdt als je met de auto wil rijden in Turkije

Je kan natuurlijk met eigen wagen of met een huurwagen rondrijden. Maar dit laatste is alleen voor mensen die houden van een beetje spanning. Het verkeer is er moordend te noemen. Turken hebben een agressieve manier van rijden. Bovendien zijn de meeste verkeersborden verdwenen, een goede kaart en stevig oriëntatievermogen zijn dan ook onontbeerlijk.

De staat van de gewone wegen is over het algemeen redelijk te noemen. Tussen de steden liggen expresswegen met 2x2 rijstroken. De snelwegen (otoyol in het Turks) zijn aan een inhaalbeweging toe. Tot hier toe bestonden er 4 grote netwerkassen.

In het donker rijden is al zeker af te raden want de tegenliggers rijden dikwijls zonder rijlichten. Schrik niet als je paard en kar ziet in het midden van de nacht, zonder één enkel lichtje. Opgepast, als je betrokken bent in een verkeersongeval met gekwetsten krijg je een paar dagen gratis verblijf in de lokale gevangenis tot bewezen is wie in fout is!

Wil je er een auto huren, dan doe je dat best vooraf want dat drukt de prijs. Op de luchthaven bevinden zich tal van autoverhuurbedrijven. Tip: controleer vooraf of de huurauto voorzien is van reserveband, gereedschap en een gevarendriehoek. Minimum leeftijd om een auto te huren is 21 jaar en het rijbewijs moet je al langer dan een jaar bezitten. Een nationaal rijbewijs volstaat. 

Brandstof(prijzen)

Reis je in het westen van Turkije, dan kan je zonder problemen super en diesel tanken. Meer naar het oosten zijn de tankstations al heel wat schaarser. Voordeel is dat tankstations in Turkije lang open zijn, ook vaak met een restaurant erbij. Info over brandstofprijzen vind je overzichtelijk op www.brandstofprijzen.info

Verkeersregels in ’t kort:

Men rijdt er rechts van de weg. De maximum toegelaten snelheden bedragen 50 km/h binnen de bebouwde kom, 90 km/h buiten de bebouwde kom en 120 km/ h op snelwegen.

  • Alle gemotoriseerd verkeer dat van rechts komt, heeft voorrang.
  • Dragen van veiligheidsgordels is verplicht.
  • Maximum toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0.5 promille.
  • De bestuurder die op de rotonde rijdt, heeft voorrang.

Reviews en beoordelingen Rijden in Turkije

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rijden in Turkije? Plaats je beoordeling

H Lippens26 juli 2022

Kleine rotondes: het is niet vanzelfsprekend dar rechrs voorang heeft. Soms kom je op de rotonde stopstreep en bord tegen. Kamikaze in het verkeer!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info