Musée d'Orsay bezoeken in Parijs? Alle info, tips & tickets

Spoorwegstation wordt modern museum met impressionistische werken

Dit bijzondere museum is gevestigd in een voormalig spoorwegstation en een echte bezienswaardigheid die tijdens je citytripParijs niet mag ontbreken. Het werd gebouwd in de 19e eeuw, maar het bleek al in de 20e eeuw niet langer realistisch om treinen tot de kern van de stad toe te laten. Architect Gae Aulenti heeft toen het ontwerp voor het huidige museum op papier gezet. De renovatiewerken werden begin de jaren '80 aangevat en het museum opende haar deuren in 1986. Tegenwoordig is het Musée d'Orsay één van de drukst bezochte musea van Frankrijk. De unieke combinatie van wereldberoemde kunstwerken en de prachtige oude constructie van het spoorwegstation zorgen voor een bijzondere ervaring. Lees meer 

Een echte kunstliefhebber mag een bezoek aan Musée d'Orsay niet overslaan op een citytrip Parijs. 
  • Alle promoties Parijs 3- en 4-daagse arrangementen

    Promoties Parijs 3- en 4-daagse arrangementen

    Bij alle promoties kan de Thalys toegevoegd worden en nog heel wat extra's. Er zijn 3-daagse en 5-daagse promoties, alle hotels liggen in het hart van de stad en steeds is ontbijtbuffet inbegrepen.
    va. € 199 - Boek nu
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Grote impressionistische meesterwerken als trekpleister 

Musée d'Orsay Parijs toont de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914. Je vindt hier vooral erg veel Franse kunst uit de 19e eeuw. Het museum staat bekend om haar geweldige collectie impressionistische kunstwerken. In het museum hangen werken van een groot aantal impressionistische kunstschilders, zoals Édouard Manet, Frédéric Bazille, Claude Monet, Renoir, Edgar Degas, Alfred Sisley, Georges Seurat, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Cézanne en Henri Rousseau.

Andere beroemde schilders die in het museum vertegenwoordigd zijn, zijn onder andere Gustav Klimt, Edvard Munch, Piet Mondriaan, James McNeill Whistler en Odilin Redon. Ook vind je hier een groot aantal beeldhouwwerken en toegepaste kunst. Het museum toont bijvoorbeeld meerdere werken van Auguste Rodin.

State of the art station wordt museum

Als je een bezoek brengt aan Musée d'Orsay, kijk dan vooral ook eens naar de structuur van het gebouw. Veel van de originele constructie is behouden gebleven en de stijl van het oude 19e eeuwse spoorwegstation is nog duidelijk te herkennen.

Spoorwegmaatschappij Orléans kreeg vlak voor de Wereldtentoonstellinging in 1900 de toestemming om op de plek waar het vroegere Palais d'Orsay was afgebrand, een station te bouwen. Om het station te integreren in de chique omgeving, koos Victor Laloux er in 1898 voor om de gietijzeren constructie af te dekken onder bewerkte stenen. Uit de as van het voormalige paleis herrees een state of the art stationsgebouw, waarvoor de modernste technieken gebruikt werden: liften, hellingen, bagageliften, elektrische tractie enz. Het Gare d'Orsay was jarenlang hét voorbeeld, waarnaar andere stations werden gebouwd. Denk maar aan de Grand Central Terminal in New York.

In 1939 waren de perrons te kort voor de langere treinen die in gebruik werden genomen. Na verschillende functies, van postkantoor tot tijdelijk veilinghuis, besloot president Giscard d'Estaing in 1977 om er een museum van te maken. Architect Gae Aulenti vond het oorspronkelijke decor zo mooi, dat hij het glazen dak en de versieringen overnam in het museumontwerp.

Reviews en beoordelingen Musée d'Orsay

Heb je zelf tips of opmerkingen over Musée d'Orsay: spoorwegstation wordt modern museum ? Plaats je beoordeling

Nadine Vindevogel27 mei 2016

Uitstekende wandelroutes. We komen langs de beste plaatsen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info