Eupen, de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap in België

Sportieve en ontspannende activiteiten rondom twee grote stuwmeren

Eupen heeft een prachtige ligging tegen een helling van het Vesderdal. In de gratis reisgids kan je veel interessante feiten over de stad lezen. De stad beleefde haar economische bloeiperiode in de 18e eeuw toen wolhandelaren uit Gent zich in Eupen vestigden en er onder meer de Sint-Niklaaskerk bouwden. Wandel zeker eens door het historische centrum van de stad en bekijk een aantal originele patriciërswoningen uit die tijd. Lees meer

Eupen is een stad die groot is geworden door wolhandelaren en lakenfabrikanten. Reis terug in de tijd en je komt er alles over te weten over de 18e eeuwse bloeiperiode.
 • Alle promoties Ardennen 2 tot 4 dagen

  Alle promoties Ardennen 2 tot 4 dagen

  We hebben een ruim aanbod aan promoties in de Ardennen, van 2- tot 4-daagse al dan niet gastronomisch en inclusief entreetickets, of een wellness verblijf in Spa. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 110 - Boek nu
 • Wandel door historisch Eupen
 • Kijk uit op het groene Vesderdal
 • Bewonder uitgestrekte stuwmeren
 • Loop over de Gileppestuwdam
 • Bezoek het Kasteel Stockem
 • Leer meer over de wolhandel in spinnerij Kammgarnwerke
Gratis reisgids downloaden

Stadswandeling langs talloze bezienswaardigheden in Eupen 

In de gratis reisgids vind je een voorbeeld van een stadswandeling. Lees alles over de bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft, wandel door oude straten en zie diverse pleintjes en steegjes. Je ziet onder meer het Klooster van de Zusters Franciscanen. Ter hoogte van het hekwerk is er een Mariagrot en de toegang tot de kapel. Het klooster werd in de 18e eeuw door de wolhandelaren gebouwd. Vandaag de dag doet een gedeelte dienst als bejaardentehuis.

Wandel bij het klooster rechtdoor en je komt vanzelf langs de toeristische dienst, waar je meer informatie over de verschillende attracties in en om de stad kan bekomen. Bezienswaardigheden zoals de Sint-Niklaaskerk, met een rijk interieur waaruit de rijkdom van de wolhandelaren blijkt. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de voormalige scheerdersateliers.

Verspreid over de stad en het centrum zie je diverse voormalige koopmanswoningen waaronder het 'Haus Grand Ry' dat in de 18e eeuw werd gebouwd in opdracht van lakenfabrikant Aegidius von Grand Ry. Let op de bijzondere reliëfen die in de gevel verwerkt zijn. Wat verderop zetelt in de voormalige koopmanswoning van lakenfabrikant Sternickel het Parlement van de Duitstalige gemeenschap. De meeste van deze gebouwen komen uit de 18e eeuwse bloeiperiode van Eupen en zijn tegenwoordig beschermde monumenten.

Bezoek ook zeker het kleine maar interessante 'Eupener Stadtmuseum' waar je veel kan zien over de geschiedenis van de stad. Je ziet er oude gebruiksvoorwerpen en kunstwerken die samen zijn gebracht in een atelier of woonruimte. Meer info op www.eupener-stadtmuseum.be

Vervolg je wandeling richting het plein met de 'St.Lambertuskapel'. De kapel is het oudst bewaarde godshuis van Eupen en wordt ook wel 'Werthkapelle' genoemd. De bouw vond plaats in opdracht van de rijke koopmansfamilie Klebanck en in de nis boven de hoofdingang zie je een standbeeld van de Heilige Lambertus. Lambertus was bisschop van Luik en hij stierf als martelaar rond het jaar 700.

Wandel richting de 'kerk van de Onbevlekte Ontvangenis' uit de 18e eeuw en via de kerk kom je bij het huidige stadhuis van Eupen terecht, gehuisvest in een klooster. Bij het stadhuis ben je weer op het punt aangekomen waar je de wandeling uit de gratis reisgids bent begonnen. Dat betekent echter niet dat ook je bezoek aan Eupen ten einde is. De volgende tips zijn aanraders als je toevallig toch in de buurt bent en iets anders wilt zien dan oude gevels, historische kerken en stadspleinen.

Chocolaterie Jacques

De heer Antoine Jacques was naast een man van zijn tijd een grote fan van chocolade. Zijn passie voor chocolade heeft uiteindelijk geleid tot het lanceren van de befaamde chocoladerepen en een indrukwekkende chocoladefabriek. Bezoek het lekkerste museum van de streek en kom er alles te weten over de geweldige chocolade Jacques. Je kan de productiehal zien en je komt er veel te weten over het productieproces. Een chocolaterie museum bezoeken zonder te stoppen in de winkel is haast onmogelijk. Ga naar Chocolaterie Jacques en wordt verliefd op de smaak. Meer info op www.chocojacques.be

Stuwdam van de Vesder

De stuwdam van de Vesder, ook wel 'Wesertalsperre' genoemd, is één van de grootste stuwdammen van het land met 25 miljoen m³  water en een hoogte van 63 meter. Het is een kunstwerk op zich, dat in 1951 in gebruik werd genomen. Tegenwoordig is het een toeristisch hoogtepunt van de regio met een panorama en een restaurant. Je kan hier heerlijke wandelingen en fietstochten maken.

Barrage de la Gileppe

Bezoek het oudste stuwmeer van België. De 'Barrage de la Gileppe' dateert van het einde van de 19e eeuw en kan tegenwoordig zo’n 26 miljoen m³ bevatten. Barrage de la Gileppe is vooral bekend om de uitkijktoren en de leeuw met een hoogte van meer dan 13 meter.  Op een hoogte van zo’n 77 meter heb je een uniek uitzicht over het stuwmeer.

Zin in eens iets anders in Eupen?

Karting Eupen is één van de langste indoor karting circuits wereldwijd. Ofwel iets eten of drinken in de Bar/Bistro, met zicht op de kartingbaan of op het terras? Meer info op hun website.

Reviews en beoordelingen Eupen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Eupen, de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap in België? Plaats je beoordeling

viviane13 januari 2020

Mooie stad en rustige stad. Alsook de kerken zijn een bezoek waard. Ook het panoramische uitzicht is de klim waard. Hebben genoten. Bedankt!

Jan nEES20 november 2019

Ik heb zondag 10 november een heel fijne uitstap en wandeling gemaakt aan de stuwdam van, de Gileppe. ik heb daarna ook lekker gegeten in de toren aan het stuwmeer. Dit is voor herhaling vatbaar en voor iedereen aan te raden.

Schreurs Maggy17 juli 2019

De informatie over Eupen met een korte stadswandeling heeft ons geholpen om de stad te bezoeken. Ook de informatie over de plaats van het informatiekantoor heeft geholpen. Hartelijk dank voor deze gids

Kris Van Den Bosch19 juni 2019

Zeer praktische reisgids. Heb deze gebruikt om een schooluitstap te organiseren. Alle bezienswaardigheden worden vermeld. Ook de goede beschrijvingen van bv. het natuurleerpad zijn top! Zo'n beschrijving vind je nergens anders. Bedankt voor alle info!

Ricardo Theunissen9 augustus 2017

De reisgids was een topper! Het diende voor ons als uitgangspunt voor een bezoek aan Eupen, en de uitgezette stadswandeling was zeer mooi!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info