Bezienswaardigheden voor een weekendje Malmedy

Ervaar het Pruissische Wallonië onder bevel van de Kaiser

In Malmedy wordt overwegend Frans gesproken. De stad is een ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen over de heuvels, die rond de stad liggen. Malmedy heeft een voorzienende functie voor omliggende dorpen. Strijk in het historische centrum neer op één van de vele terrasjes en bekijk de kathedraal en de voormalige abdijgebouwen. Interessant om te weten is dat de Benedictijner monniken hier meer dan 1000 jaar hebben verbleven, terwijl de gebouwen niet ouder zijn dan 250 jaar. De meeste van de gebouwen zijn door de jaren heen diverse malen herbouwd en gerestaureerd. Lees meer

Malmedy is een stad met een indrukwekkende culturele en folkloristische kalender waar je veel kan zien en doen.
 • Alle promoties Ardennen 2 tot 4 dagen

  Alle promoties Ardennen 2 tot 4 dagen

  We hebben een ruim aanbod aan promoties in de Ardennen, van 2- tot 4-daagse al dan niet gastronomisch en inclusief entreetickets, of een wellness verblijf in Spa. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 110 - Boek nu
 • Ontdek cultureel Malmedy
 • Bezoek de statige kathedraal
 • Ga op ontdekking in het Malmundarium
 • Sta voor het imposante stadhuis
 • Maak lange wandelingen in de natuurrijke omgeving
 • Ontdek wie Quirinus van Malmedy was
Gratis reisgids downloaden

Kathedraal

De kerk is gewijd aan Petrus, Paulus en Quirinus en was de abdijkerk van het naastgelegen Benedictijner klooster. De kathedraal heeft waardevol meubilair en het meest opvallende item is wellicht het reliekschrijn van Sint-Quirinus, dat zich bij het linker zij-altaar bevindt.

Quirinus was een Romeins officier, die tijdens de christenvervolging de gevangenen moest bewaken. Quirinus bekeerde zich echter tot het christendom nadat zijn dochter was genezen van een vreselijke keelziekte. Dit was tegen het zere been van Keizer Hadrianus en Quirinus werd gevangen genomen. In gevangenschap werd hij gemarteld, zijn tong werd uit zijn mond gerukt en aan een hongerige raaf gegeven. De raaf toonde echter geen interesse. De martelingen gingen verder en zijn handen en voeten werden afgehakt en voor de honden gegooid. Opmerkelijk genoeg hadden ook de honden er geen interesse in. Quirinus werd onthoofd en achtergelaten voor de vogels. Zijn lichaam werd uiteindelijk door andere christenen in een catacombe begraven. Sint-Quirinus is nu de beschermheilige van ridders en paarden. Hij wordt opgeroepen bij blaas- en nierziekten, pest, botbreuken, been- en voetkwalen en allerlei wonden, die niet willen genezen.

Malmundarium

Het Malmundarium is het toeristisch en historisch hart van Malmedy. Het voormalige klooster is na een jarenlange restauratie het kloppend hart voor bezoekers aan de stad geworden. Er zijn verschillende afdelingen die een bezoek afwisselend maken. De schatkamer van de kathedraal werd in het Malmundarium ondergebracht, net als drie ateliers, een informatiecentrum, een galerie en het Historium. In het Historium kan je een korte film over de geschiedenis van Malmedy zien. Er wordt ook veel aandacht besteed aan het carnaval van de stad met kleurrijke kleding en prachtige maskers.

Regelmatig worden er in het Malmundarium wisselende en tijdelijke tentoonstelling georganiseerd. Informatie staat er ook in het Nederlands aangegeven. Nog een aantal tips voor een bezoek aan het Malmundarium. Het papieratelier bevindt zich op de begane grond; je kan er op een TV-scherm het hele productieproces (in het Nederlands) volgen. Alle info vind je op www.malmundarium.be 

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers

Voor het Malmundarium zie je een bijzonder monument. Het is een dodenherdenkingsmonument voor de inwoners van Malmedy. Op hetzelfde plein zijn er nog verschillende andere monumenten, die ons nog altijd laten herinneren aan de doden van beide Wereldoorlogen. Tijdens het Ardennenoffensief lag Malmedy in de vuurlinie en de stad werd dan ook grotendeels verwoest. 219 Burgers vonden de dood.

Tegenover de kathedraal zie je het imposante stadhuis uit 1900. Eveneens tegenover de kathedraal staan Villa Lang en Villa Steisel die beiden gebouwd werden in de tuin van de abdij. Tijdens de Franse Revolutie werd de tuin verkocht en volgebouwd. Nu is het een groene locatie midden in de stad.

Reviews en beoordelingen Malmedy

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoek toeristisch en cultureel Malmedy? Plaats je beoordeling

monique verbraecken22 mei 2019

spijtig genoeg geen gebruik kunnen maken je tips hebben een wandeling gemaakt uit het boekje OSTBELGIEN PLEZIERWANDELING NR 12 vertrek Signal de Botrange gemarkeerd met blauwe rechthoek maar geen markering gevonden heel spijtig maar een heel mooie wandeling Malmedy staat nog op ons verlanglijstje bij een volgende uitstap Hoge Venen

Hedwig28 april 2017

De Oostkantons zijn een mooie locatie en de brochure een perfecte gids om de mooiste plekjes en bezienswaardigheden te vinden. We hebben er een fijn Paasweekend beleefd.

Lieve Bekaert22 augustus 2016

Heel leuk stadje. Gezellig. Mooi bebloemd. Super bakkerij en ontbijtzaak in het centrum. Mooie wandelingen in de onmiddellijke omgeving.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info