Panthéon: monumentale rustplaats voor bekende Fransen

Neoclassicistisch mausoleum in hartje Parijs

Het Panthéon ligt in het 5e arrondissement, midden in het Quartier Latin. Oorspronkelijk werd het neoclassicistische monument gebouwd als kerk, gewijd aan Sainte-Geneviève. Tegenwoordig staat het bekend als begraafplaats van een groot aantal belangrijke mensen uit de Franse geschiedenis. Het Panthéon is een indrukwekkende bezienswaardigheid die zeker niet mag ontbreken tijdens je citytrip Parijs. Lees meer

De naam Panthéon verwijst naar het Pantheon in Rome waar het op moest gaan lijken. Uiteindelijk vertoont het bouwwerk meer overeenkomsten met de Saint Paul's Cathedral in Londen.
  • Sta in verwondering voor dit imposante bouwwerk
  • Bezoek de crypte van beroemde Fransen: Voltaire, Zola, Victor Hugo, ...
  • Leer meer over de slinger van Foucault
  • Geniet van de indrukwekkende kunstwerken
  • Kom tot rust midden in het bruisende Quartier Latin
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Een opvallende bezienswaardigheid in het centrum van Parijs 

In 1744 beloofde koning Lodewijk XV dat, als hij zou herstellen van zijn ernstige jichtaanval, hij een nieuwe kerk zou laten bouwen op de plek waar eerst een oude abdij had gestaan. De koning herstelde en hij hield zich aan zijn belofte. Alhoewel de funderingen al in 1758 gelegd waren, werd de kerk pas in 1789 voltooid. Het Panthéon is een indrukwekkend gebouw. Met afmetingen van 110 meter lang bij 84 meter breed en 83 meter hoog is het een opvallende bezienswaardigheid midden in het centrum van Parijs. Het Panthéon is gebouwd in neoclassicistische stijl, wat onder andere terugkomt in de enorme zuilen. Na de Franse Revolutie kreeg de kerk een nieuwe functie, namelijk als mausoleum voor beroemde Fransen. Sinds 1835 heeft het monument de status van tempel voor de grote Fransen.

Crypte

In de crypte liggen veel bekende schrijvers, filosofen, wetenschappers en politieke figuren. Je vindt hier bijvoorbeeld de rustplaats van Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola, Louis Braille en Alexandre Dumas père. Ook is er een vrouw in de crypte opgenomen: het Panthéon is de laatste rustplaats van Nobelprijswinnaar en wetenschapper Marie Curie. In de crypte ligt zelfs een Nederlander: Jan Willem de Winter, een brigadegeneraal van het Franse leger ten tijde van de Franse revolutionaire oorlogen en admiraal van de Hollandse vloot ten tijde van de Napoleontische oorlogen.

Foucault's slinger

Het Panthéon werd lange tijd gebruikt voor een experiment van de Franse fysicus Léon Foucault. In 1851 hing hij er een 28 kilogram zware bol aan een 67 meter lang touw vanaf het plafond van het Panthéon. Om de beweging van de slinger, door de draaiing van de aarde om haar eigen as, waar te kunnen nemen, had Foucault de vloer van het Panthéon met zand bedekt. 

Reviews en beoordelingen Panthéon

Heb je zelf tips of opmerkingen over Panthéon: monumentale rustplaats voor bekende Fransen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info