Bayeux: het beroemde tapijt van Bayeux

Bezoek ook de oude kathedraal en tal van andere bezienswaardigheden

Bayeux is een gezellig provinciestadje met kleine en aangename winkelstraten. In tegenstelling tot de 30 km verder gelegen grote stad Caen is Bayeux volledig gespaard gebleven van alle oorlogsgeweld. De geallieerden hebben het onmiddellijk na de landing ingenomen zonder slag of stoot. Lees meer

Wist je dat Bayeux tijdens de bevrijding van Europa enige tijd dienst deed als de Franse hoofdstad? 
 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Lees over het eeuwenoude tapijt van Bayeux
 • Tapijt toont de verovering van Engeland 
 • Bezoek de prachtige kathedraal
 • Twist over de koningstroon 
 • Leer over de slag bij Hastings
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Kathedraal

In Bayeux staat een prachtige kathedraal die je onmiddellijk zal opvallen. Deze moet je dan ook gezien hebben! Reeds in de 4e eeuw was Bayeux de zetel van een bisdom. Het moest een volwaardige kathedraal krijgen en met de bouw daarvan werd gestart in de 11e eeuw. Odo nam die taak op zich, hij was bisschop van Bayeux en halfbroer van Willem de Veroveraar.

In 1077 werd de kerk ingewijd in aanwezigheid van Willem en Mathilde. Als geschenk kreeg Odo het 70 meter lange tapijt met het ganse verhaal van de strijd bij Hastings, waar hij streed aan de zijde van Willem de Veroveraar. Dit tapijt van Bayeux is nu nog in het plaatselijke museum te bewonderen. Om Odo’s grote mond te snoeren werd hij ook nog tot Hertog van Kent gebombardeerd.

Tapisserie de Bayeux 

Wanneer je naar Bayeux gaat, mag je het tapijt of de tapisserie de Bayeux natuurlijk niet missen! De lengte van het tapijt bedraagt 70 meter en het is 50 cm hoog. De bedoeling was om de kooromgang van de kathedraal te versieren bij feestelijkheden. Nu is het ondergebracht in een museum (Centre Guillaume le Conquerant) op een boogscheut van de kathedraal. Je krijgt in dit museum een goede uitleg over dit meesterwerk.

Het tapijt is de visuele uitbeelding van de verovering van Engeland en de slag bij Hastings. Het verhaal werd ingedeeld in 58 stukken met commentaar in het Latijn. Omdat veel mensen niet konden lezen is het volledige verhaal begrijpbaar door de tekeningen. Je kunt wel stellen dat het tapijt veel weg heeft van een stripverhaal. Op het tapijt zie je hoe de mensen vroeger streden en bijvoorbeeld hoe ze zich kleedden.

Een belangrijke afbeelding op het tapijt is die van de komeet die in 1066 verscheen. Wellicht is dit de allereerste illustratie van de komeet van Haley, die om de 76 jaar in de buurt van de aarde komt.

Het tapijt werd gemaakt tussen 1066 en 1077 in Engeland. Men kon dit nagaan door de vele Angelsaksische stijlelementen die men kon terugvinden. Waarschijnlijk is het Odo zelf die het heeft laten maken want hij zou zichzelf verschillende keren hebben laten afbeelden op het doek.

Het is altijd al een fel begeerd kunstwerk geweest. Napoleon liet het zelfs naar Parijs overbrengen om te tonen aan zijn troepen hoe ze de Engelsen konden klein krijgen. Ook Hitler wou het doek zien, maar het had ondertussen al een veilig en geheim onderkomen gevonden. 

Het verhaal van het doek

Wanneer je het tapijt gaat bekijken, wil je natuurlijk ook de hele geschiedenis en het hele verhaal achter het doek weten. Hier geven we je een snelle samenvatting.

Koning Edward van Engeland voelde zijn einde naderen. Vermits hij geen erfgenamen had stelde hij zijn neef Willem de Bastaard (later noemt hij zich 'de Veroveraar') aan als troonopvolger. Hij gaf Harold, een belangrijke edelman, de opdracht om naar Normandië te reizen en hem de troon te schenken. Wanneer Harold bij Willem komt gaan ze eerst vechten in Bretagne. Tijdens deze strijd komen de Normandiërs aan een moeras in de problemen en slechts de sterke Harold weet hen te redden.

Bij zijn thuiskomst wordt Harold tot ridder geslagen en hij moet onmiddellijk daarna op de relikwieën van de kathedraal van Bayeux een eed afleggen. Hierin erkent hij dat Willem recht heeft op de Engelse troon. Harold keert terug naar Engeland waar hij verneemt dat Koning Edward is overleden.

In Engeland weet niemand wie de koning nu uiteindelijk als troonopvolger heeft gekozen en Harold neemt zijn plaats in. Willem komt dit te weten. Hij laat een gans bos kappen om schepen te bouwen en 9 maanden later vertrekt zijn vloot richting Engeland. Na anderhalve dag zijn ze in Sussex en pas na 18 dagen begint de strijd in Hastings (14 oktober 1066). Harold sterft tijdens de gevechten door een pijl in zijn oog. Willem wint deze strijd en komt zo op de troon van Engeland.

Meer info: www.bayeux-tourism.com

Reviews en beoordelingen Bayeux

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bayeux en het beroemde tapijt? Plaats je beoordeling

Corrie27 juni 2019

De Normandië reisgids is een uitgebreide gids met veel hoogtepunten van Normandië erin. Alleen vindt ik het jammer dat het puntje bij Cherbourg niet wordt besproken. Hier zijn ook best mooie en interessante plekken

Marjan de Boer21 september 2016

Van het "Tapis de Bayeux"is het een paar minuten lopen naar de cathedraal. Even dooropen op de ingeslagen weg en je kunt daar Calvados proeven (en niet alleen dat) bij de familie Lecornu: http://www.lecornu.fr/cave%20FR/default.html

on7th18 oktober 2015

Zeer nuttige reisgids voor een kort verblijf in Normandië, zeer 'to the point' en zonder overbodige tralala. Bedankt!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info