Le Havre, haven bepaalt het uitzicht van de stad

Kom kijken hoe Le Havre herrees uit puin

Bezoek je Le Havre, gelegen aan de monding van de Seine, dan zal je in gunstige zin verrast worden. De stad werd tot 80% vernield in september 1944. Ze móest dus wel heropgebouwd worden.  Auguste Perret is de architect die Le Havre uit zijn as deed verrijzen. Inmiddels is Le Havre uitgegroeid tot de grootste stad van Normandië. Le Havre is een belangrijke haven voor Normandië (grootste containerhaven in Frankrijk).  Lees meer    

Hoe verrees Le Havre uit zijn as nadat in september 1944 bombardementen de stad tot 80% vernielde?
  • Verken Le Havre met stadswandeling
  • Lees hoe de stad verrees 'uit de doden'
  • Wie was Auguste Perret en wat deed hij?
  • Stap de kerk Saint-Joseph binnen en kijk omhoog
  • Ontdek le Volcan, le Digue Nord
  • Tips voor musea en shopping  
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Urbanisatieplan en Auguste Perret 

Als eerste stad ooit kreeg Le Havre een plaats op de lijst van UNESCO Werelderfgoed voor het geslaagde urbanisatieplan. Logisch dus dat vooral de architectuurliefhebbers een boontje hebben voor Le Havre. Auguste Perret is dé architect die Le Havre deed herrijzen uit het oorlogspuin. In bijna 20 jaar (1945-1964) stond Le Havre opnieuw overeind. Belangrijk is het gebruik geweest van snelle bouwmaterialen zoals geprefabriceerde bouwelementen en veel beton. Perret kreeg het voor mekaar om Le Havre een ‘open’ zicht te geven: met moderne architectuur, strak van vorm met lucht en licht.  

Havenstad Le Havre 

Oorspronkelijk was Harfleur, een haventje in het estuarium van de Seine. Toen dit verzandde, zocht François I in 1517 een nieuwe uitweg naar zee. Het werd Le Havre-de-Grâce. Zelfs de bekende fortenbouwer Vauban werd ingeroepen om de haven mee te helpen uitbouwen. Rond de haven ontstond de wijk Notre Dame.

Vanuit de haven vertrokken heel wat expedities. Trafiekhandel met de Nieuwe Wereld en andere Europese havens bracht de stad rijkdom.Toen Napoleon de haven liet uitbouwen kwamen er zelfs dokken in de stad te liggen. Gaandeweg groeide Le Havre uit tot de grootste containerhaven van Frankrijk. 

Bezienswaardigheden in stadswandeling

We verbonden alle belangrijkste bezienswaardigheden van Le Havre en bekwamen zo een boeiende stadswandeling. Met vertrek en einde aan het water, tussendoor de stad en haar bekende en minder gekende plekjes, de mooiste gebouwen die weinig te lijden hadden onder de oorlogsschade en als toemaatje een passage ... in zee over een wandeldijk. 

Kerken

De kerk Saint François was een van de weinige gebouwen die ontsnapte aan de oorlogsschade. De bouw werd opgestart halfweg de 16de eeuw. Honderd jaar later was ze klaar.

Andere koek is de kathedraal Notre Dame, gebouwd tussen 1575 en 1630. Vooral barok maar ook renaissance. Een orgel uit 1637 zou een geschenk geweest zijn van kardinaal Richelieu. In de zijkapellen vind je mooie retabels terug.

De kerk Saint-Joseph spant echter de kroon. Een opvallende kerk, niet alleen door haar hoogte (107 m). De toren is achthoekig. Het is een ontwerp van de stadsarchitect Auguste Perret. Binnen is het één en al verbazingwekkende kleurenpracht. Liefst 12000 gekleurde glazen tegels zorgen voor een speciaal licht- en kleureffect, zeker als het spel van de zon meespeelt. Alle zijden hebben een dominante kleur en deze staan symbolisch voor onder meer de kracht van de Geest, van de hemel, de Heilige Maagd.  

Le Volcan 

Het doet denken aan twee kegels, afgeplat dan wel. Er huist in de ene een theater, cinemazaal, danszalen en een opnamestudio. De andere bevat een mediatheek. Het is het culturele centrum van Le Havre.

Enkele duizelingwekkende cijfers: exact 12 768 gekleurde glazen tegels zijn ingewerkt, 700 ton staal, 50 000 ton beton.   

Hôtel Dubocage de Bléville

Een voormalig hotel uit de 17de eeuw staat nu vol met objecten die zo de geschiedenis van de stad Le Havre tonen vanaf de 19de eeuw.

Place de l'Hôtel de Ville

Een van de grootste pleinen van Europa. Grasperken, fonteinen, een oase van kleuren en grote gebouwen waaronder het stadhuis. Dát is het uitzicht dat je bekomt op de Place de l'Hôtel de Ville.

Digue Nord

Zin om wat te struinen op een dijk? Je kan een paar honderd meter ver de zee 'inwandelen' op de dijk, de Digue Nord. Je geniet er niet alleen van het water, de boten maar draai je om en kijk hoe mooi het uitzicht is op de jachthaven en de stad. Je hebt er eveneens een mooi beeld op de Capitainerie Sémaphore, een 45 meter hoge seintoren die je kan beklimmen.

Salon des navigateurs

Het is een kapsalon maar wel een speciale zaak. Meubilair, gebruikte coiffeurbenodigheden, ze dateren uit lang vervlogen tijden.    

Musea

Het Musée Malraux brengt de grootste collectie impressionistische schilderijen buiten Parijs.: Boudin, Monet, ...

Musée de l'Armateur is een gewoon 18de eeuws huis in een neoclassicistische stijl met een vleugje empirestijl. 

Musée d'Histoire Naturelle toont fossielen, duizenden tekeningen, manuscripten. Gehuisvest in een 18de eeuws gebouw, vroeger nog een rechtszaal geweest.     

Shopping

Behalve in de binnenstad kan je in Le Havre shoppen in de Docks Vauban, oude dokgebouwen die in shopping area's zijn omgetoverd.    

Reviews en beoordelingen Le Havre

Heb je zelf tips of opmerkingen over Le Havre? Plaats je beoordeling

Katrien1 augustus 2021

Handige en eenvoudig begrijpbaar wandelplan. Was nuttig en bundelde meteen alles

Didier De Wulf20 augustus 2019

Wij hebben Honfleur bezocht en deze gids gevolgd. De gids toont het echte Honfleur en de documentatie geeft je heel vlug een beeld van dit mooie stadje. Was een meerwaarde voor onze korte vakantie!

Michel van laethem5 februari 2019

Prima reisgids met heel interessante wandelingen: een aanrader!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info