Jeanne d'Arc is te belangrijk voor Rouen om geen beetje achtergrond te brengen over dit Franse nationale symbool en dat lees je dus ook in de gratis reisgids. Tijdens de wandeling zal je langs talrijke plaatsen komen met herinneringen aan deze bijzondere vrouw. Jeanne was een ongeletterd boerenmeisje dat leefde in het begin van de 15e eeuw. Tijdens de bezetting door de Engelsen had ze een verschijning die haar opriep ten strijde te trekken tegen de Engelse bezetter. De Fransen ondergingen deze bezetting zeer gelaten en hadden duidelijk een impuls nodig.
Als vrouw moest ze dus proberen een legertje samen te stellen. Maar dat verliep natuurlijk niet van een leien dakje want de gezagvoerders hadden geen inmenging nodig van een vrouw. Uiteindelijk kreeg ze toch een klein leger en bevrijdde Orléans. De Engelsen konden deze stad niet meer innemen en ze gaf de Fransen hun nationaliteitsgevoel terug. Daardoor werd ze een nationale heldin en vijand nummer één van de Engelsen.
Op haar hoofd stond een prijs en ze werd in 1430 gevangen genomen door Bourgondiërs in de bossen van Compiègne en verkocht aan de Engelsen. In 1431 werd Jeanne, na een redelijk proces van een maand veroordeeld tot levenslang nadat ze de hekserij had afgezworen. Maar dat was niet naar de zin van de Engelse bezetter. Met een truc werd ze dan toch veroordeeld tot de brandstapel. Jeanne werd ter dood gebracht in Rouen, haar as en haar gaaf gebleven hart werden in de Seine gegooid. Het feit dat haar hart niet in de vlammen is verteerd was voor de Engelsen het symbool dat ze een heilige hadden vermoord. Toen wisten ze dat hun nederlaag nabij was. Uiteindelijk werd in 1450 haar proces herroepen en werd Jeanne postuum onschuldig verklaard. In 1920 werd ze zelfs heilig verklaard. Velen aanroepen Jeanne d'Arc ook als de 'Maagd van Orléans'.