Caen: ontstaan uit twee abdijen

Bezoek le Mémorial, l' Abbaye-aux-Hommes en l' Abbeye-aux-Dames

Caen is een stad van meer dan 100 000 inwoners. Bij de landing van de geallieerden in 1944 heeft de stad serieus te lijden gehad. Caen werd pas door de Canadezen bevrijd op 9 juli '44, één maand na de landing. Meerdere wijken waren volledig vernield en de stad kreeg de bijnaam 'het aambeeld van de overwinning'. Lees meer

Net buiten het centrum van Caen vind je het grootste oorlogsmuseum van Normandië.
 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Lees kort over de geschiedenis van Caen
 • Bezoek de twee abdijen 
 • Ontdek de twee musea in het kasteel: Musée de Normandie en Musée des Beaux-Arts
 • Wil je maar één oorlogsmuseum doen, kies dan voor le Mémorial 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De geschiedenis van Caen 

Caen werd zo'n 1000 jaar geleden gesticht door Willem de Veroveraar. Hij wou in het huwelijk treden met zijn nicht Mathilde maar de kerk stond hierop niet te wachten. Bij wijze van genoegdoening heeft hij dan twee kloosters laten bouwen ten oosten en ten westen van zijn kasteel: Abbaye-aux-Hommes en Abbaye-aux-Dames. Rondom deze beide kloosters is de stad gegroeid. Voor een bezoek aan deze stad moet je minstens één dag voorzien.

Abbaye-aux-Hommes en Abbaye-aux-Dames

Een bezoek aan Caen mag je absoluut niet missen tijdens je vakantie in Normandië. De bijzondere bezienswaardigheden zijn eenvoudig te vinden. Centraal in de stad ligt het kasteel, daarin zijn twee musea ondergebracht. Op dezelfde as heb je de twee abdijen. Het meest indrukwekkend is de Abbaye-aux-Hommes. Van beide abdijen moet je zeker de kerk bezoeken.

Willem de Veroveraar ligt begraven in Abbaye-aux-Hommes en Mathildes graftombe kan je vinden in Abbaye-aux-Dames. In de kloostergebouwen zelf zijn officiële diensten ondergebracht van stad en departement.

Musée de Normandie

Heb je een uitgesproken interesse voor archeologie en volkskunde? Breng dan vooral een bezoek aan Musée de Normandie. Dit museum is ondergebracht in het kasteel. Hier zie je hoe de eerste Normandiërs leefden, hoe Normandië economisch geëvolueerd is en wat de ambachten waren en hun specifieke kenmerken.

Museé des Beaux-Arts

Het Museum voor Schone Kunsten, eveneens in het kasteel, bevat uiteraard schilderijen naast een paar andere kunstvormen. Hier kunnen kunstliefhebbers naar hartenlust rondlopen! Uniek is dat de gehele periode vanaf de 15e eeuw tot nu hier vertegenwoordigd is. Daardoor krijg je in een kort bestek een overzicht van de evolutie in de schilderkunst.

Le Mémorial

Even buiten het centrum van de stad ligt dit unieke museum dat zeker een bezoek waard is. Is het een oorlogsmuseum? Of toch een vredesmuseum? Veel mensen discussiëren erover. Wij houden het in het midden, maar dat het uniek is hoeft geen twijfel.

"Le Mémorial" is het grootste en modernste museum over de geallieerde landing in juni '44. Als je van plan bent om slechts één museum te bezoeken rond dit thema, dan moet je zeker voor Le Mémorial kiezen. Zelfs mensen die minder geïnteresseerd zijn in de details van deze historische gebeurtenis zullen dit museum boeiend vinden. Dit komt door de visuele technieken die hier optimaal benut worden. Je krijgt hier een overzicht van de gebeurtenissen van voor de Tweede Wereldoorlog tot na de landing.

Als we stellen dat je minstens drie uur moet voorzien voor een bezoek dan is dit zeker niet overdreven. 

Meer info: www.memorial-caen.fr

Reviews en beoordelingen Caen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Caen:ontstaan uit twee abdijen in opdracht van Willem de Veroveraar? Plaats je beoordeling

Christel3 augustus 2023

Deze gids is een echte aanrader voor wie Normandië wil verkennen. Volledig en perfect uitgelegd.

Loes14 juli 2020

Blij met de gids, zal er zeker e vast gebruik van maken tijdens onze vakantie

denorme nico2 april 2019

Een zeer interessante reisgids. Ideaal voor iemand die houd van oorlogstoerisme. Blij dat ik hem heb

Johan Doom-De Bruyne27 juni 2018

Jammer van het weer (daar kunnen jullie niet aan veranderen), maar weeral een TOP-gids ! Zoals steeds duidelijk, beknopt en toch voldoende uitleg.

FREDDY BREYNE11 mei 2018

schitterend , deze overtreft vele andere reiswijzers en we zijn al heel wat gewoon van uw service

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info