Mont Saint-Michel bezoeken? Onze tips, parkeren + tickets boeken

De magische Mont Saint-Michel in Normandië bezoeken? Boek je tickets online

Als je denkt aan de hotspots van Frankrijk die het meest tot de verbeelding spreken, dan denk je wellicht ook aan de Mont Saint-Michel . Dit eiland bij Normandië is een van de top bezienswaardigheden van de Fransen. Vooral de omgeving van Mont Saint-Michel met uitzicht op de abdij zijn wereldwijd iconisch.

Wil je zelf ook een bezoek brengen aan dit bijzondere eiland maar wil je liever niet geconfronteerd worden met drukte en lange wachtrijen? Hier vind je meer informatie over het eiland en lees je direct op welke manier je toegangskaarten kunt bestellen via het internet.

 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Bezoek de abdij en bijhorende musea en tuinen
 • Beleef het indrukwekkende schouwspel tussen eb en vloed
 • Aanrader: ga tijdens het springtij als je de kans hebt
 • Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet aan te schuiven in de wachtrij
Koop je tickets online

Toegangskaarten voor het eiland

Het eiland bij Normandië kun je gratis bezoeken. Dat geldt echter niet voor de bijbehorende abdij en de musea. Daarvoor heb je een toegangsticket nodig. Deze kun je eventueel uitbreiden met een auditieve tour.

Je kunt de kaarten op het eiland kopen, maar dat kan ook online. Vooraf kun je de kaarten online kopen voor € 11 en kun je jouw reservering tot een dag voor aanvang kosteloos annuleren. Als je de abdij wilt bezoeken met gids of een gezamenlijke wad wandeling wilt maken, dan kun je deze hier reserveren en boeken.

Mont Saint Michel in Normandie

1. De historie van het eiland

Het Franse eiland is beroemd om de getijden. Vroeger kon het eiland, wat toen ook wel Mont Tombe werd genoemd, alleen worden bezocht bij laagtij omdat de bodem van zee gedurende deze tijd droog kwam te liggen. Bij vloed veranderde de omgeving weer in een eiland . Door deze eigenschappen en de strategische ligging, waren het de Romeinen die al in de 6e en 7e eeuw een fort bouwde op Mont Saint-Michel.

1.2. Het verhaal van het eiland

Het eiland aan de kust van Normandië heeft een indrukwekkende legende. Het verhaal gaat dat de verschijning van aartsengel Michaël verantwoordelijk is geweest voor het bouwen van de abdij . De engel vertelde de bisschop van Avranches in 708 dat hij op deze plaats een abdij zou moeten maken. De heilige luisterde echter niet, waarna de aartsengel een deel van zijn schedel verbrandde om zijn aandacht te kunnen trekken. De kerk werd alsnog gebouwd. De legende zorgde ervoor dat de kapel veranderde in een bedevaartsplek en droeg de naam La Merveille.

1.3. Het eiland als oorlogsdecor

Ongeveer 100 jaar na het ontstaan van La Merveille, werd het eiland cadeau gegeven aan de inwoners van Bretagne. Het cadeau ontvingen ze van de koning van Franken. Echter won Koning Willem 1 van Normandië Mont Saint-Michel in het jaar 933 terug.

Later, in de 14e eeuw om precies te zijn, deed het eiland dienst als militair kamp. Engeland zette meerdere malen de aanval in, maar moet elke keer zijn meerdere erkennen in het eiland. Mede omdat de beveiliging in die tijd fors was aangescherpt. Toen de Honderdjarige Oorlog ten einde liep. Kreeg het eiland met medewerking van Louis XI zijn status als bedevaartsoord terug. De koning richtte in het jaar 1469 tevens de Orde van Sint-Michaël op.

1.4. Mont Saint-Michel als kerk, klooster en huis van bewaring

Met de komst van de Reformatie verdween de Orde van Sint-Michael. Toen ook de Revolutie in Frankrijk uitbrak, deed de abdij dienst als huis van bewaring. Verhalen van gevangenen die tijdens de hoogtij op het eiland verdronken in hun cel doen nog steeds de ronde.

Het herstel van het eiland kwam in zicht toen de Franse Revolutie op zijn einde liep. Omdat het eiland zijn oorspronkelijke bestemming weer zou moeten krijgen, werden de kerkers in 1863 gesloten. 11 jaar later werd het eiland als monument betiteld. Ook kwamen er weer monniken op het eiland. Zij vormden in 1969 een gemeenschap in de kerk van Mont Saint-Michel. 10 jaar later, in 1979 om precies te zijn, veroverde het eiland een plaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Mont Saint Michel in Normandie

2. Een bezoek brengen aan het eiland

Als je aankomt op het eiland, dan betreed je het kleine stadje via de Porte de l’avancée. Dit is een brug van hout welke alleen voor voetgangers toegankelijk is . Direct nadat je onder de poort bent doorgelopen, kun je aan de rechterkant het oude wachthuisje zien. Links van je zie je La Mère Poulard, een bekend restaurant met een geschiedenis. De uitbaatster van de eetgelegenheid verwende hongerige gasten vroeger met een omelet. Deze eierpannenkoeken kun je hier steeds kopen in de meest uiteenlopende recepten.

Als je doorloopt kom je op een smalle straat die de Grand Rue wordt genoemd. Dit is de enige weg die je naar de top brengt. De straat heeft meer weg van een steegje en wordt omringd door oude huizen uit 1500 en 1600.

Nu bieden deze huisjes plaats aan kleine boetiekjes vol met snuisterijen, volledig afgestemd op de behoefte van de eilandbezoekers. Ook de Porte du Roi is bijzonder. Dit is vanaf de entree de derde houten poort die je tegenkomt. Vroeger werd deze poort verdedigd door een eenheid. Zo werd aangetoond dat de koning in het bezit was van het eigendomsrecht op de berg. De ruimte boven de houten poort wordt ook wel het Logis du Roi genoemd en doet nu dienst als gemeentehuis .

Wil je een nachtje slapen in het oude stadje van het eiland? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Bekijk hier bij welke hotels je dat kunt doen en voor welke prijs .

In de historische binnenstad vind je tevens een parochiekerk uit het jaar 1100. De kerk is in de 16e eeuw van een flinke restauratie voorzien. De kerk is aan de buitenzijde voorzien van een zilveren beeld dat St. Michael voor moet stellen. Hij draagt een kroon en een harnas. De afbeelding laat zien hoe aartsengel Michael Satan verslaat, die is afgebeeld in de gedaante van een draak. Er is voor deze afbeelding gekozen omdat de aartsengel een belangrijke rol heeft gespeeld bij de uitdrijving van Satan.

2.1 Salles des Gardes

Je vervolgt je weg naar de Salles des Gardes. Als je onder de poort bent doorgelopen kom je in een grote 13e-eeuwse ruimte die ook wel de Aumônerie wordt genoemd. In het jaar 1300 deed deze zaal dienst als opvang voor pelgrims . Dit is tevens de plaats waar je toegangskaarten kunt aanschaffen om de abdij te kunnen bezoeken. Je kunt deze alleen bezoeken met een gids. De tour begint op de hoogste etage van de abdij. Als je na de tour ook nog de bijbehorende tuinen bezoekt, dan wordt je getrakteerd op een prachtige uitkijk op zee.

2.2 Wandelroute

De tour eindigt niet met een bezoek aan de abdij van het eiland. Je kunt tevens een mooie wandelroute maken op berg of op de rotsen die dichtbij het wad liggen. Als je dit wilt doen is het verstandig om van tevoren te vragen wanneer het hoogtij wordt . Als je kiest voor deze laatste wandeling, dan kun je de oude kapel die hoort bij de legende van aartsengel Michael nog zien liggen.

Dichtbij de kapel vind je tevens een fontein met de naam Fonteine de St. Aubert . De bisschop heeft de fontein na de bouw van de kapel laten ontspringen op de naastgelegen rotsen.

Mont Saint Michel in Normandie

3. Het ontstaan van de abdij

3.1. Hoe het ooit begon als kerk met Romaanse invloeden

In 708 werd op de rotspartijen van Mont Saint-Michel de eerste kapel gebouwd. Omstreeks het jaar 1017 kwam daar een Romaanse kerk bij die werd gebouwd door een architect uit Italië, Willem van Volpiano . Het bouwwerk werd door de Engelsen in de 13e eeuw opzettelijk verwoest door een brande. De wederopbouw liet echter niet lang op zich wachten.

3.2. Architectuur van de abdij

De abdij omvat de 3 hoogste lagen. Jeruzalem was de grote inspiratie voor deze bouwvorm. Het gebouw zelf heeft een architectuur dat is vormgegeven als kruis . De begane grond van het bouwwerk biedt plaats aan een souterrain en een gaarkeuken.

De daaropvolgende etage is ingericht als zaal om te kunnen dineren en gasten te kunnen ontvangen. Ook het scriptorium is hier gevestigd. Helemaal boven in de abdij vind je de slaapvertrekken en het klooster zelf. Ook de naastgelegen tuinen horen bij de abdij.

Mont Saint Michel in Normandie

4. Bijzondere hotspots op Mont Saint-Michel

4.1 Eglise Saint-Pierre

Dichtbij de abdij van het eiland vind je ook een parochiekerk. Deze draagt de naam Eglise Saint-Pierre en stamt uit de 11e eeuw . Hoewel de kerk klein van stuk is vergeleken met de imposante abdij, mag je een bezoek zeker niet overslaan. Hier kun je een icoon van St.Michael bewonderen welke gehuld in zilver de draak ten gronde richt.

4.2. Tour du Nord

Voor een adembenemend zicht op de grote abdij en de naastgelegen baai, volg je de Tour du Nord. Je moet dan wel een aantal flinke trappen betreden, maar het uiteindelijke doel is meer dan de moeite waard.

4.3. Archeoscoop museum

In de Archéoscope kun je een Frans gesproken documentaire bekijken waarin je beelden ziet van de bouw en het ontstaan van het eiland.

4.4. Historisch museum

Het historische museum Musée Historique neemt je mee de geschiedenis in . Hier kun je tentoonstellingen bewonderen van onder andere wapens uit de oude tijd, iconen, portretten en diverse artefacten die te maken hebben met de historie van Mont Saint-Michel.

4.5. Maritiem ecologisch museum

Als je meer wilt weten over de getijden van Mont Saint-Michel, dan is een bezoek aan het Musée de la Mer et de l'Écologie meer dan de moeite waard . Je komt alles te weten over de handel die op en in de directe omgeving van het eiland werd bedreven, maar kunt ook de oorlogsschepen van weleer bewonderen.

5. Britse overtocht naar St.Michael’s Mount

Heel bijzonder is de replica van het eiland op Brits grondgebied. Dit kasteel met kerk wordt St. Michael's Mount genoemd en ligt aan de noord-westzijde van het eiland aan de overkant van het kanaal . Het eiland bij Cornwall is tevens bekend om zijn getijden en alleen toegankelijk wanneer het eb is.

Dit Britse eiland is in particulier bezit. Het werd ooit aangekocht door John St Aubyn, een Engelse kolonel. Hoewel het beheer van St.Michael’s Mount in handen ligt van National Trust, is het nog steeds eigendom van de familie St Aubyn.

St. Michael’s Mount

6. Het wad rondom het eiland verkennen

Bij laagtij kun je de wadden rondom het eiland te bewandelen. Je loopt dan letterlijk op de bodem van de zee. Pas je schoeisel hier wel op aan. De bodem is modderig en kan op sommige plaatsen zelfs veranderen in drijfzand . Wadlopen is niet ongevaarlijk. Je weet immers niet precies wanneer het weer hoog water wordt.

Wil je veilig wandelen over het wad bij Mont Saint-Michel? Boek dan altijd een tour met een gids. Het water kan zeer snel stijgen en het inzetten van een reddingshelikopter is dan noodzakelijk. Tickets om te kunnen wadlopen op het eiland boek je eenvoudig via GetYourGuide. Houd rekening met een route van 3 uur. De prijs voor de ticket bedraagt € 15,00.

Wadlopen aan de Mont Saint Michel

7. De zee rond Mont-Saint-Michel

In totaal trekt de zee zich ongeveer 10 kilometer terug rond Mont-Saint-Michel, als verschil tussen eb en vloed.

Bij normaal opkomend vloed in Bretagne doet de zee er voor een afstand van 10 kilometer ongeveer 4,5 uur over. De heuvel Mont-Saint-Michel is eigenlijk geen eiland, want het water reikt nauwelijks tot aan de noordkant.

8. Springtij op het eiland

Als je echt iets bijzonders wilt zien, dan is het goed om je bezoek aan het eiland goed te plannen. Eens in de twee weken is het namelijk springtij. Bij springtij (1 tot 2 dagen na volle maan en na nieuwe maan) is het verschil tussen eb en vloed 30 kilometer . Vandaar dat er vroeger zo veel mensen verdronken in dit stukje Bretagne.

Je kunt het eiland dan met maar liefst 15 meter verschil in hoogte in het water zien liggen. Een groter verschil binnen de EU bestaat er niet . De beste plaats om dit te bewonderen is in de abdij zelf en de bijbehorende tuinen. Hier kun je zien wanneer het springtij is op het eiland.

Bij springtij komt het water tot aan de rotsen rondom de heuvel, met uitzondering van de 1 km lange dijk . Deze dijk blijft gevrijwaard van het water. Het grootste springtij vindt steeds plaats wanneer dag en nacht ongeveer even lang zijn .

9. Wanneer is het eiland opgesteld voor het publiek?

Je kunt het eiland op gezette tijden bezoeken. Zowel het eiland als de bijbehorende hotspots zijn op verschillende tijden geopend.

 • Abdij: dagelijks van 09.30 t/m 19.00 uur. Tussen september en april sluit de abdij een uur eerder. Op 1 januari, 1 mei en 25 december is deze gesloten.
 • Archeoscoop: elke dag van 09.30 t/m 16.30 uur.
 • Musée de la Mer et de L'Ecologie: elke dag van 10.30 tot en met 16.30 uur.
 • Musée Historique: elke dag van 10.30 t/m 16.30. Gesloten op maandag.

10. Toegangskaarten voor een bezoek aan het eiland

Als je alleen het eiland wilt bezoeken, dan kun je dit kosteloos doen. Wil je echter ook de abdij bezichtigen, dan heb je wel een toegangskaart nodig . Dit kan zelfs in de vorm van een auditieve tour. Je hebt ook een ticket nodig als je een museum op het eiland wilt bezoeken.

Onze tip: als je in het bezit bent van een geldig visum of niet ouder bent dan 18 jaar, krijg je gratis toegang. Dat geldt ook voor Europeanen die niet ouder zijn dan 26. Je moet dan wel je paspoort kunnen voorleggen. Hou dit dus bij je.

Toegangskaarten voor de abdij of de andere bezienswaardigheden kun je op het eiland kopen. Je kunt ze ook van tevoren online bestellen voor 11 euro . Je kunt tot een dag van tevoren kosteloos van je bestelling afzien. Wil je het eiland liever met een gids verkennen? Bekijk dan de mogelijkheden hieronder.

11. Vermijd de drukte op het eiland

Het eiland is belangrijk voor het Franse toerisme. Zeker tijdens het vakantieseizoen kan het dan ook erg druk zijn. Plan je bezoek dus zorgvuldig. De beste tijden om af te reizen naar Mont Saint-Michel zijn het voor- of naseizoen . Dat betekent het voor- of najaar.

Bezoek het eiland, de musea en de abdij zo vroeg mogelijk op de dag . Je bent de grootste toeristenstroom dan voor. Wat later op de dag is ook een prima optie.

Onze tip: wil je liever niet wachten in de rij voor de kassa? Bestel je toegangskaarten voor zowel de abdij als de musea dan online.

Drukte en wachtrijen aan de Mont Saint-Michel

12. Bereikbaarheid van het eiland

12.1. Lopend

Bij hoogtij kun je het eiland lopend bereiken vanaf het land. Je loopt dan over een brug voor voetgangers naar het eiland . Houd rekening met een afstand van ongeveer 2 km.

Bij laagtij kun je ook wadlopen naar een andere ingang van het eiland. Deze wordt ook wel Porte Eschaugette genoemd . Een mooie wandeling waarbij je ondertussen van mooie uitzichten kunt genieten.

12.2. Trein of shuttlebus

Je kunt ook met de trein naar het eiland reizen. Je reist dan van Parijs naar Pontorson of Rennes . Vervolgens brengt de bus je naar het eiland. De treinreis en de busreis nemen een reistijd van ongeveer 2,5 uur in beslag.

12.3. Eigen vervoer en de pendelbus

Als je met je eigen auto naar Mont Saint-Michel wilt reizen, dan kun je het voertuig parkeren in Beauvoir aan de Là Bas Pays. Deze parkeerplaats bevindt zich vlakbij de Normandische Kust en ligt op c.a 2,5 km van het eiland. Je vervolgt de route naar het eiland met de pendelbus.

 • de auto kun je betaalbaar parkeren. Momenteel variëren de prijzen (afhankelijk van het seizoen) van 9,00 tot en met 14,00 euro. De prijs voor de parkeerticket is inclusief het gebruik van de pendelbus.
 • de bussen brengen je van en naar het eiland tussen 08.00 uur in de morgen en 01.00 in de nacht .

Mont Saint Michel in Normandie

13. Handige informatie als je Mont Saint-Michel wilt bezoeken

 • bij laagtij naar het eiland wandelen is toegestaan. Echter is dit niet zonder risico’s en wordt het ook niet aangeraden. Het water kan bij vloed zeer snel stijgen.
 • 2 dagen voordat het volle maan wordt kan het water zeer hoog komen te staan. Het kan dus voorkomen dat de parkeerplaats en de brug naar het eiland niet toegankelijk zijn en onder water komen te staan . Mont Saint-Michel wordt dan tijdelijk gesloten. Plan je bezoek dus goed aan de hand van de getijden. Een actueel schema kun je hier bekijken.
 • op Mont Saint-Michel worden flinke prijzen gerekend voor een hapje of een drankje. Wil je niet teveel geld uitgeven, dan is het handig om zelf voor eten te zorgen.
 • als je in de avonduren een bezoek brengt aan het eiland, dan is het voorzien van sfeervolle verlichting .
 • boek een skip-the-line toegangskaart online om lange wachtrijen te kunnen vermijden.
 • bezoek het eiland in het voorjaar of najaar. Je hebt dan minder te maken met massatoerisme . Vroeg of later op de dag naar het eiland gaan is ook een goede keuze om niet geconfronteerd te worden met drukte.

14. Wetenswaardigheden over het eiland

 • ruim 3 miljoen toeristen bezoeken het eiland op jaarbasis. Daarmee mag het eiland zich in het rijtje van meest bezochte bezienswaardigheden rekenen, net zoals Versailles en het Louvre.
 • Aartsengel Michael is tot 3x toe verschenen aan de bisschop van Avranches . Zijn verschijning had te maken met de vraag tot het bouwen van een kapel.
 • de schedel met het brandgat die toebehoorde aan de bisschop, kun je bewonderen in de basiliek van Saint Gervais .
 • Mont Saint-Michel is in het jaar ‘79 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco .
 • de brug van ruim 750 meter lang dateert uit 2014 en geeft bezoekers de mogelijkheid om het eiland te voet te kunnen bereiken.
 • het verschil in hoogte dat ontstaat tijdens de getijden, is met 15 meter het grootst binnen de Europese landsgrenzen .
 • Claude Debussy heeft als componist een ode aan het eiland gebracht met zijn pianoconcert La cathédrale engloutie .
 • Bastille op zee is een andere naam voor de 18e-eeuwse gevangenis waarvoor het eiland ooit dienst heeft gedaan. Hier zaten vooral mensen vast die betrokken waren geweest bij politieke incidenten.
 • St. Michael’s Mount is een directe kopie van het eiland en staat op Engels grondgebied aan de overzijde van het water.
 • het icoon van St.Michael is in 2016 verwijderd. De operatie was nodig om de bliksemafleider te kunnen restaureren. De operatie werd uitgevoerd met behulp van een helikopter.
 • rondom het eiland kun je tijdens springtij tevens kajakken of boarden op de naastgelegen Mascaret .
 • rondom de feestdagen in december is het historische centrum van het eiland feeëriek verlicht en voorzien van feestelijke versieringen.

15. De nacht doorbrengen in de buurt van het eiland

Je kunt vrij goedkoop overnachten dichtbij de pendeldienst van het eiland. Hier kun je tevens je eigen auto parkeren als dat nodig is . Ook als je met de camper reist kun je hier de nacht doorbrengen. Deze lijst geeft je een overzicht van accommodaties en prijzen .

Als je wat meer budget hebt, dan kun je ook overnachten in het historische stadscentrum van Mont Saint-Michel zelf . Je hebt dan zelfs na sluitingstijd de mogelijkheid om rond te lopen. Een fantastische beleving die je mee terugneemt naar de tijd van toen.

Hotel Auberge Saint Pierre is een aanrader. De prijzen zijn fors, maar je logeert wel in een woning die nog uit de 14e eeuw stamt.

Diverse kamers van dit hotel bieden je een zicht op zee. Een heerlijke beleving dus! Reserveer hier je kamer.

Auberge Saint Pierre Normandië

Auberge Saint Pierre Normandië

16. Video: bekijk het feeërieke eiland vanuit de lucht

Kun je niet wachten om al het moois wat dit eiland je te bieden heeft met eigen ogen te aanschouwen? Bekijk dan alvast deze video. Een uniek kijkje van bovenaf doet je inzien hoe indrukwekkend dit eiland eigenlijk is.

17. Haal alles uit je vakantie in Normandië

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk kunnen zien tijdens je verblijf in Normandië. Zeker belangrijke bezienswaardigheden wil je liever niet missen. Gelukkig hebben we behoorlijk wat zoekwerk voor je verricht.

Je hoeft dus alleen nog maar onze Normandië reisgids aan te schaffen voor een onvergetelijke trip. Je blijft up-to-date van alle must-see’s in de directe omgeving en ontvangt daarbij tevens handige coördinaten voor de GPS.

Reviews en beoordelingen Mont Saint-Michel

Heb je zelf tips of opmerkingen over Mont Saint-Michel? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info