Chartres: kathedraal Notre-Dame met schitterende glasramen

Ga ook langs de vakhuizen en het labyrint

Chartres is vooral bekend door zijn kathedraal “Notre-Dame”. Alleen al hier voor is de stad een bezoek waard tijdens je vakantie Normandië. Wie de gotische kathedraal betreedt zal versteld staan van de glasramen. De voorgevel is voor een groot deel Romaans (tweede helft 12e eeuw). Lees meer

Chartres is méér dan de kathedraal alleen.
 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Bezoek de schitterende kathedraal
 • Sta in bewondering voor de glasramen
 • Volg het bizar labyrint
 • De crypte is de grootste in Frankrijk
 • Bekijk de mooie vakwerkhuizen van Chartres
 • Gratis app in het Frans of Engels 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Kathedraal Notre-Dame

Deze kerk is een van de beroemdste kathedralen in Frankrijk en terecht! Het religieuze gebouw heeft namelijk een boeiende geschiedenis en een prachtig uiterlijk. Een bezoekje mag je natuurlijk niet overslaan. Hier lees je je in ieder geval alvast in. 

De twee gevels van het dwarsschip bezitten een drievoudig, met beeldhouwwerk versierd portaal. Het noordelijk portaal is gewijd aan het Oude Testament, het zuidelijke aan het Nieuwe Testament. Uitzonderlijk mooi zijn de glasramen uit de 12e en 13e eeuw. Ook de twee roosvensters van het dwarsschip en het roosvenster in de voorgevel zijn prachtige kunstwerken. Zij danken hun buitengewoon effect niet alleen aan hun wonderbare kleurenschakering, maar ook aan het feit dat zij de enige lichtbronnen zijn in de kerk.

Deze kathedraal is een van de enige in de wereld waar brandglasramen in hun geheel en in de oorspronkelijke vorm zijn bewaard gebleven. Ze stellen het leven voor in de 13e eeuw en bijbelse verhalen. Wil je meer informatie krijgen over glasramen in lood, dan kan je terecht in het "Centre International du Vitrail", gelegen tegenover de kathedraal. Nog meer mooie gebrandschilderde ramen (uit de 14de eeuw) zijn te bewonderen in de “Eglise St. Pierre”.

Andere bijzonderheden in deze kathedraal zijn:

 • het labyrint in de vloer, bedevaarders volgden de route op hun knieën als boetedoening. Dit speelt een belangrijke rol in het boek “Het Verloren Labyrint” van Kate Moss.
 • de crypte uit de 11e eeuw, die de grootste van Frankrijk zou zijn
 • het beeldhouwwerk van de stenen afsluiting van het koor uit de 16e eeuw. Het brengt scènes uit het leven van Christus in ongeveer 40 beeldengroepen.

Andere bezienswaardigheden

Chartres is echter meer dan de kathedraal. Er zijn heel leuke plekjes te ontdekken en je kan er makkelijk een paar dagen vertoeven. Zo is de toeristische dienst gevestigd in het "Maison du Saumon". Ooit verkochten ze er vis, nu is het prachtig gerestaureerd. In de Rue Chautault zijn er nog meerdere mooie vakwerkhuizen te zien.

Bij de toeristische dienst kan je terecht voor een kaartje. Maar er is ook een gratis app, met tekst en uitleg in het Frans of Engels, die je op alle interessante plekjes van Chartres brengt. Daarnaast kan je onze gratis reisgids downloaden.

Website toeristische dienst: www.chartres-tourisme.com 
Gratis app voor stadswandeling: www.unjoura.com/chartres

Reviews en beoordelingen Chartres

Heb je zelf tips of opmerkingen over Chartres: kathedraal Notre-Dame met schitterende glasramen ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info