Lisieux, stad van de H. Theresa

Toonbeeld van devoot leven

Lisieux is een stad met bekendheid geworden dankzij de duizenden bedevaarders. Doe zoals zovele anderen en kom tijdens je vakantie in Normandië naar dit bedevaartsoord. Je zal je er nooit eenzaam voelen. Twee heiligdommen lenen zich tot een wel heel religieus geïnspireerd bezoek aan de stad.  Lees meer

Lisieux staat synoniem voor een devoot bezoek aan twee heiligdommen.  
 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Ontdek het leven van de H. Theresa 
 • Ga zeker de basiliek Ste-Thérèse binnen
 • Tweede drukst bezocht bedevaartsoord  
 • Zalig, heilig en kerkleraar verklaard
 • Bezoek ook de kathedraal Saint-Pierre
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Ste-Thérèse

Ste-Thérèse-de-l'Enfant-Jésus, zo luidt haar volledige heiligennaam. In het Nederlands is ze vooral bekend als Theresia van Lisieux. Ze werd in 1873 geboren in Alençon, later trok Thérèse Martin (haar echte naam) met haar familie naar Lisieux. In navolging van haar zuster trad ze in het klooster in 1888, toen ze 15 jaar oud was. Ze leidde een zeer kort maar voorbeeldig leven onder de strenge regels van de zusters Karmelietessen. Op 30 september 1897 stierf ze na een langdurige ziekte, ze was toen 24 jaar oud.

Haar volstrekte religieuze overgave en ongecompliceerde manier van leven sprak zovele mensen aan, dat ze in 1923 zalig verklaard werd en in 1925 heilig. Haar manier van leven heeft ze beschreven in het boek "Histoire d'une âme".

Talloze wonderen in de beide wereldoorlogen werden aan haar toegeschreven en ze werd na Jeanne d'Arc de tweede patrones van het land. In 1929 werd al begonnen met de bouw van de enorme basiliek. In 1937 werd het kerkgebouw ingewijd door Pius XI. Ze is opgetrokken in een romaans-byzantijnse stijl. Herken je de gelijkenis met de Sacré-Cœur in Parijs? De koepel is zowat 100 m hoog. Binnen is er prachtig marmer te zien en ook de mozaïeken lonen de moeite. Vandaag is Lisieux het op één na grootste bedevaartsoord in Frankrijk, op Lourdes na. 

Meer info over Lisieux: www.ville-lisieux.fr

Het standbeeld van Lisieux

Vroeger was Lisieux bekend vanwege het adembenemende stadsbeeld met gotische en renaissancehuizen, maar het grootste deel van de oude stad werd verwoest bij het bombardement in 1944. Alleen de kathedraal Saint-Pierre bleef gespaard. Deze werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw in vroeg-gotische stijl.

Andere bezienswaardigheden

Andere bezienswaardigheden in Lisieux zijn o.a. het Justitiepaleis en het Kunst- en Historisch Museum van Lisieux, het vroegere bisschoppelijk paleis in Lodewijk XIII stijl. Het Musée du vieux Lisieux stelt oude kunst en volkse tradities uit de streek tentoon.

Daarnaast kun je ook de Sint Jacobskerk bezoeken. Deze houdt in het seizoen verscheidene exposities.

Reviews en beoordelingen Lisieux

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lisieux, stad van de H. Theresa? Plaats je beoordeling

Dirk15 september 2022

Heel interessante gids. Mooi uitgelegd en veel informatie omtrent bezienswaardigheden.

Geert10 juli 2021

Heel interessante gids heb er veel nuttige info in terug gevonden die we gaan gebruiken bij onze reis in Normandië. Bedankt en doe zo verder.

Inge14 augustus 2019

De reisgids naar Normandie was heel nuttig. Verschillende programmapunten voor onze vakantie heb ik hieruit kunnen halen. Alle informatie is heel gedetailleerd. Ook de wandelroutes. Fijn dat er bij de wandelroutes ook een plattegrond is.

Andre cloesen1 oktober 2018

Dank u voor het werk dat is mooi !

Ouwehand3 augustus 2017

Perfect

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info