Landing op 6 juni 1944: Wat vooraf ging

 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu

4. Voorbereiding van de landing in Normandië

Reeds zes maanden voor de landing begon men aan de vernietiging van de V1-basissen. Hiervoor waren er meer dan 32.000 vluchten nodig om deze operatie tot een succesvolle einde te brengen. Ook de bruggen over de Loire en de Seine, stations en spoorlijnen vielen onder de bommenregen van de geallieerden. Hierdoor konden de Duitsers moeilijker troepen sturen naar de Normandische kust. Er werden trouwens meer dan duizend locomotieven vernietigd.

Zes weken voor D-day werken in de regio alle vliegvelden en radars vernietigd. Uiteindelijk werd de Atlantikwal aangepakt. De geallieerden waren heel sterk in de lucht. Niet minder dan 15.000 vliegtuigen stonden klaar voor de grote dag. Tijdens de nacht van 5 op 6 juni hebben ze ook nog eens gezorgd voor een afleidingsmanoeuvre door poppen aan een parachute te binden.

Ook vlak voor de landing werd de kuststrook 'opgeruimd' met een bommentapijt. Tijdens D-day werden er slechts iets meer dan 100 vliegtuigen van de geallieerden uitgeschakeld. En de zeemacht? Die waren bezig met onderzeese kabels aan het leggen, de kunstmatige havens maken en de beschietingen ondersteunen.

5. Waar zijn de Duitsers?

Op het ogenblik van de invasie hadden de Duitsers 15.000 kilometer kustlijn te verdedigen. Aan de Atlantische kust hadden ze de Atlantikwal gebouwd. Een verdedigingslijn met bunkers en zwaar geschut die hen moest behoeden van een invasie vanuit de zee. De Atlantikwal was wel nog maar voor 18 % afgewerkt. De Atlantikwal werd verdedigd door Veldmaarschalk Rommel. Zijn divisies bestonden voor een groot deel uit oude of heel jonge soldaten en vreemdelingen. In het achterland lagen de geharde eenheden. De westelijke verdedigingslijn was verzwakt doordat het Oostelijk front zoveel manschappen opslorpte.

De Atlantikwal was 5300 km. lang, van de Noordkaap tot aan de Spaanse grens. Er moesten 15000 bunkers komen, tussen de bunkers moesten kazematten komen. De kust moest overdekt worden met mijnen, prikkeldraad en obstakels, zowel op de stranden als onder water. Als dit zou gerealiseerd geweest zijn voor 100% dan zou een landing veel meer mensenlevens geëist hebben.

De Duitsers hadden slechts 500 vliegtuigen die konden vliegen (niettegenstaande de productie was opgedreven), de geallieerden hadden er 15000! Er was brandstofgebrek, daardoor hadden de piloten slechts 50 oefenuren, i.p.v. de vereiste 260, met veel ongevallen als gevolg.

Drie pantserdivisies hadden de Duitsers klaar in de kuststrook, maar twee ervan konden niet worden ingezet zonder het bevel van Hitler zelf. En die laatste beperking zou Duitsland noodlottig worden. De landmacht van Hitler was uitgeput, de artillerie was vrijwel geheel aangewezen op de trekkracht van paarden. De soldaten spraken een mengelmoes van talen.

Met de Duitse zeemacht was het nog slechter gesteld, ze had nagenoeg geen oorlogsschepen meer, alleen nog een 50-tal onderzeeërs.

 

Lees verder over de landing in Normandië:

 1. Voorbereidende landingen
 2. Wanneer het allemaal begon
 3. Keuze van een landingsplaats
 4. Voorbereiding van de landing in Normandië
 5. Waar zijn de Duitsers?
 6. De valse start
 7. De landing
 8. Hoe het allemaal fout ging voor de Duitsers

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Vooraf

Heb je zelf tips of opmerkingen over Landing op 6 juni 1944: Wat vooraf ging ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info