Les Andelys: mooi aan de Seine

Genieten van een adembenemend uitzicht vanop de burchtruïne

Aan de prachtige oevers van de Seine ligt het stadje Les Andelys, op één lijn met Giverny en Vernon. Het is een stadje dat je absoluut moet zien tijdens je vakantie Normandië, al is het alleen maar voor de imposante burchtruïne die boven de stad uittorent. Château-Gaillard werd op een rots gebouwd door de Engelsen op het einde van de 12e eeuw om de Fransen tegen te houden op hun weg naar Rouen. Lees meer

In Les Andelys vind je naast de burcht ook de gotische Église Notre-Dame en de Bron van Clothilde.
  • Bezoek Les Andelys, Vernon en Giverny op één dag
  • Klim naar de ruïne van Château-Gaillard
  • Geniet er van schitterend panorama
  • Ontdek de bron van Clothilde waar water in wijn veranderde 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Een bezoek aan Château-Gaillard

Het stadsbeeld van Les Andelys wordt gedomineerd door de imposante ruïnes van Château-Gaillard, een stevige burcht die in 1196 gebouwd werd door Richard Leeuwenhart, hertog van Normandië en koning van Engeland. De burcht moest helpen in de verdediging van Rouen tegen Filips Augustus. De bouw van de burcht was al na een jaar klaar, wat ervoor zorgde dat Filips Augustes hem in eerste instantie niet durfde te bestormen.

Pas toen koning Richard overleed en opgevolgd werd door zijn broer, de zwakke Jan zonder Land, waagde Filips Augustus zijn kans. Eerst door het fort eind 1203 te omsingelen. Toen Filips in februari 1204 te weten kwam dat de belegerden nog minstens voor een jaar voedsel hadden, besloot hij de stormaanval op de burcht van Les Andelys in te zetten. Het Engelse garnizoen moest zich overgeven op 6 maart.

Alhoewel een gedeelte van het kasteel is afgebroken, blijven de restanten imposant. Nu je de geschiedenis kent, blijft alleen nog een ruïne over en je moet al goed je verbeelding laten spreken om hier een kasteel in te herkennen.

Maar die klim naar boven doe je niet alleen voor die ruïne met een hoge geschiedkundige waarde. Het uitzicht van op die top over de Seine en Les Andelys zelf is adembenemend mooi en zal je nooit meer vergeten. Die klim kan je uiteraard met de auto doen en je hoeft niet eens het kasteel te bezoeken om te genieten van dit unieke panorama. Vanaf de parkeerplaats zie je het optimaal en volledig gratis.

Meer info: www.lesandelys-tourisme.fr

Andere bezienswaardigheden

Behalve Château-Gaillard biedt Les Andelys nog enkele historische bezienswaardigheden:

  • de vroeggotische kerk van de Verlosser Église Saint-Sauveur in Petit-Andely
  • de hooggotische Église Notre-Dame en de zogenaamde Bron van Clothilde, waar volgens de legende de heilige echtgenote van Clovis water in wijn veranderde.

Reviews en beoordelingen Les Andelys

Heb je zelf tips of opmerkingen over Les Andelys: mooi aan de Seine? Plaats je beoordeling

Devolder Sophie18 augustus 2017

Wij hebben genoten van de routebeschrijving van Normandië, de stadswandelingen zijn erg informatief. Les Andelys is een mooi stadje en de ruine is zeker het bezichten waard.Met het mooie weer was het zeer zeker de moeite om de omweg tot daar te nemen,zelfs met de camping-car .

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info