Orne: Argentan, kant en paarden als bezienswaardigheden

Ontdek in omgeving Argentan de wereld van het paard

Argentan ligt ten noordoosten van Bagnoles-de-l’Orne. Dit stadje heeft erg geleden onder de bombardementen in augustus 1944. Zo goed als alles van het erfgoed werd verwoest. Alleen de kerk van Saint-Germain en die van Saint-Martin bleven min of meer gespaard. Beide kerken werden in de laat-gotische stijl opgetrokken tussen de 15de en 17de eeuw. Jammer dat het kasteel uit de 14de eeuw niet toegankelijk is. Het gerechtshof is er nu gehuisvest. Ook in Argentan is er een kantmuseum (Maison des Dentelles), niet zo bekend als dat van Alençon maar eigenlijk evenzeer de moeite om er kennis mee te maken.  Lees meer

Sta oog in oog met vermaarde viervoeters uit de Orne.
 • Normandië-Orne, 4 dagen hotel 2* half pension

  Normandië-Orne, 4 dagen hotel 2* half pension

  Hotel Ô Gayot ** ligt in Bagnoles-de-l'Orne in het natuurpark van Normandie-Maine. We stellen je heel wat uitstappen voor waarbij ook Mont Saint-Michel (95 km) mogelijk is. Verblijf met halfpension inbegrepen.
  va. € 179 - Boek nu
 • Bezoek het kantmuseum van Argentan
 • Ontdek het 'Versailles van het paard'
 • Maak kennis met de stoeterij Le-Pin-au-Haras
 • Wat betekende de Slag van Chambois?
 • Doe de kastelentocht: 3 voor de prijs van 1
Gratis reisgids downloaden

(alleen Orne en Mont Saint-Michel)

Ten tijde van Lodewijk XV was de naaldkant uit Argentan zeer gegeerd. Na 1830 was de bloeiperiode echter over het hoogtepunt heen. Kloosterlingen van de orde der benedictinessen houden de naaldkant tot vandaag in ere. De naaiateliers in de abdij Notre Dame zijn evenwel niet toegankelijk voor het publiek. Meer info: www.argentan.fr

In de buurt van Argentan

Le-Pin-au-Haras, stoeterij Haras du Pin

Ten oosten van Argentan op 15 km afstand ligt Le-Pin-au-Haras, een heel klein dorp, net geen 9 km² groot. Het zou geen enkele bekendheid hebben mocht er zich niet een stoeterij op deze beperkte oppervlakte bevinden. In de stoeterij, Haras du Pin, is de voornaamste taak het ter beschikking stellen van fokhengsten. De stoeterij van Le Pin bestaat al sinds 1715 en wordt het ‘Versailles van het paard’ genoemd. Gelegen op een landgoed van 1000 hectaren straalt er alles ‘grandeur’ uit: de raspaarden, de stallen, de lanen, het kasteel (18de eeuw). Geen wonder dus, die naam ‘Versailles’. Je kan er een wandeling maken tussen de stallen, een kijkje nemen in de zadelmakerij, de hoefsmederij of gewoon even rondslenteren in het park Haut-Bois.

Een tiental rassen worden er gekweekt: dravers, rijpaarden, trekpaarden, volbloeden, koerspaarden, … Aan de stoeterij is ook een opleidingscentrum verbonden waar alle geheimen van de paardenwereld worden prijsgegeven (fokken, voeding, rijtechniek, zadelmakerij, hoefsmederij, …). 
Er vinden regelmatig evenementen plaats waar het paard centraal staat. De renbaan van la Bergerie ligt op het domein. Voor een bezoek, hou ermee rekening dat de stoeterij alleen maar vanaf april tot eind september kan bezocht worden. Meer info: www.haras-national-du-pin.com

Wist je dat in de wijde omgeving van Argentan een 20-tal stoeterijen liggen? Om maar aan te geven dat het paard in Normandië een belanghebbende rol speelt, niet alleen voor de merries maar dus ook beetje voor het toerisme. Bovendien is de kwaliteit van het gras er uitstekend want bijzonder rijk aan ijzer.

Chambois, Mémorial de Montormel

Op zowat 15 km in noordoostelijke richting van Argentan ligt Chambois. Ook in deze omgeving liet de Tweede Wereldoorlog onuitwisbare dieptrieste herinneringen na. Van 18 tot 22 augustus 1944 werd in Chambois zwaar gevochten. Maarschalk Montgomery verwoordde het ooit als volgt: ‘De slag van Chambois is het begin van het einde van de oorlog geweest’. Inderdaad, hier zou het laatste Duitse tegenoffensief in Normandië gewoed hebben.

Het oorlogsmonument ‘Mémorial de Montormel’ is een smeedijzeren beeld dat op een toegangsmuur is bevestigd. Rondom staan tanks en andere militaire voertuigen als stille getuigen van de gevechten. Wat je in het bezoekerscentrum ziet, grijpt fel aan. Met de modernste multimediale technieken ‘beleef’ je de terreur van die dagen opnieuw. Op een reliëfkaart wordt het verloop van de slag akelig reëel getoond. Het waren Amerikaanse, Canadese en Poolse troepen die hier vochten. Uiteindelijk konden ze de Duitsers tot overgave dwingen. Aan beide kanten vielen zeker tienduizend slachtoffers.

Vergeet zeker ook niet een blik te werpen op de vlakte die zich hier ontvouwt in de vallei La Dives. 
Meer info: www.memorial-montormel.org

Kastelentocht, drie voor de prijs van één

Amper 10 km verwijderd van Argentan kan je op een zakdoek groot naar drie kastelen.

 • Château O in Mortrée:15de-17de eeuw, renaissancegevel, mooie salons.
 • Château de Sassy in Saint-Christophe-le-Jajolet: 18de eeuw, opgetrokken uit baksteen en natuursteen, tapijtencollectie, bezit drie mooie terrassen en een schitterende tuin. In de kapel kan je een Vlaams altaarstuk zien van eikenhout afkomstig uit de Gentse abdij van de H.Bavo. 
 • Château Grand Siècle in Médavy: 18de eeuw, vrij sober, twee vrijstaande torens behoorden ooit toe tot oude vestingmuren.

Reviews en beoordelingen Argentan

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ontdek in omgeving Argentan de wereld van het paard? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info