Orne: het kuuroord van Bagnoles-de-l'Orne

Kuren en natuur zijn de troeven in en rond Bagnoles-de-l'Orne

Om Bagnoles-de-l’Orne eerst even te situeren. Het ligt in het weinig bekende departement Orne in Basse-Normandië. In het hart van een groene vlek op de kaart, het Parc Naturel Regional de Normandie-Maine (zie verder). Het is hier al woud dat de klok slaat. Noordelijk heb je het forêt des Andaines, ten oosten het Forêt d’Ecouves. Maar hoewel de omgeving dus wondermooi is, trekken de meeste toeristen die naar Bagnoles-de-l’Orne komen niet de wandelschoenen aan maar eerder slippers. Het kuuroord heeft er immers naam en faam, het enige kuuroord in West-Frankrijk. Lees meer

Neem wandelschoenen en slippers mee en je hebt uren genot in Bagnoles-de-l'Orne.
 • Normandië-Orne, 4 dagen hotel 2* half pension

  Normandië-Orne, 4 dagen hotel 2* half pension

  Hotel Ô Gayot ** ligt in Bagnoles-de-l'Orne in het natuurpark van Normandie-Maine. We stellen je heel wat uitstappen voor waarbij ook Mont Saint-Michel (95 km) mogelijk is. Verblijf met halfpension inbegrepen.
  va. € 179 - Boek nu
 • Kuren in Bagnoles-de-l'Orne
 • Kijken naar belle-époquehuizen
 • Bezoek een brandweermuseum in een kerk
 • Roep jeugdsentiment op in het Musée du Jouet
 • Maak kennis met het uitgestrekte natuurpark van Normandie-Maine
Gratis reisgids downloaden

(alleen Orne en Mont Saint-Michel)

Het ligt aan een rustig meer in het dal van de Vée, een zijrivier van de Mayenne. Het water heeft een constante temperatuur van 25 C en komt van de enige warmwaterbron die er is in West-Frankrijk. Behandelingen in het kuuroord met het mineraalarme water werken helend voor reuma-aandoeningen en problemen met (spat)aders. In de tuinen rondom het kuuroord kan je heerlijk rustig wandelen.

Bagnoles in de naam van het stadje is trouwens afgeleid van het Latijnse ‘balneolum’ wat baden betekent. In het dorpje zelf zullen de charmevolle villa’s je wel opvallen. De meer gefortuneerden lieten deze belle-époquehuizen oprichten eind 19de eeuw, toen een spoorlijn Bagnoles-de-l’Orne gemakkelijker bereikbaar maakte. Voorwaarde voor het bouwen (want toch temidden een bosgebied) was dat de materialen zoveel mogelijk uit de omgevende natuur moesten aangewend worden.

Het Musée des Sapeurs-Pompiers de l’Orne toont allerhande blusmateriaal vanaf de 18de  eeuw tot vandaag. Koninginnestuk is de Distinguée, een pomp van bijna 1800 kg die door tien man moest bediend worden. Het museum is gehuisvest in een voormalige kerk. Je vindt het museum in de Boulevard Albert Christophle, nr 16, 61140 Bagnoles-de-l’Orne.

Een andere bezienswaardigheid is de opvallende witte kerk Sacré-Coeur in art-decostijl.
Wil je een panoramazicht over het dorpje dan kan je een korte wandeling maken van zowat 45 minuten heen naar de Roc au Chien (een uitstekende rots).
Meer info: www.ville-bagnolesdelorne.com en www.bo-thermes.com

In de buurt van Bagnoles-de-l’Orne

Musée du Jouet

In de directe omgeving van Bagnoles-de-l’Orne, zo’n 6 km noordwaarts, kan je in La Ferté-Macé naar het Musée du Jouet, een knappe verzameling speelgoed uit de 19de en 20ste eeuw. 
Musée du Jouet, rue de la Victoire 32, 61600 La Ferté-Macé. 
Meer info: www.tourisme-lafertemace.fr

Barenton

Ten westen van Bagnoles-de-l’Orne ligt Barenton. Barenton ligt niet meer in het departement van de Orne, wel in Manche. Toch nemen we dit plaatsje mee op in het dossier omdat je er naar het Maison de la Pomme et de la Poire kan. 
Alles wat je maar zou willen weten over de productie van cider en de fruitteelt van appels en peren, zal vanaf de lente 2016 in het museum in een nieuw kleedje steken. 
Meer info: www.parc-naturel-normandie-maine.fr

Parc Naturel Regional de Normandie-Maine

Dit natuurpark strekt zich uit over meer dan 250 000 hectaren. Het is deels de natuur zelf die het uitzicht heeft bepaald, deels aangelegd (1975). Hoe groen kan een streek wel niet zijn.  Je moet maar eens zien op de groene vlek op de kaart om een idee te krijgen van de omvang. Ruim 150 gemeenten, verspreid over de departementen de Orne, Manche, Mayenne en Sarthe, liggen verspreid in het natuurpark. Het ligt op de grens van Normandië en Pays de la Loire. Vanwaar dan Maine in de naam? Maine was een provincie tot eind 18de eeuw. Vanaf dan werd de streek van Maine onderverdeeld over de twee departementen Mayenne en Sarthe.

Tot het natuurpark behoren de bossen van Andaines, Ecouves, Perseigne, Sillé, Multonne, la Lande-Pourrie. Architecturaal kom je er zeker aan je trekken met een tiental kastelen, een abdij, kerken, een kathedraal, … De bezienswaardigheden zijn er dus dik gezaaid. Het opzet van het park is om te proberen de ambachtelijke activiteiten uit de regio en de landbouw en bosbouw in eerste instantie te beschermen en verder tot ontwikkeling te brengen.

Drie rivieren doorkruisen het park: de Orne, de Mayenne en de Sarthe. Watertoerisme is er dan ook fel in trek. Kanoën, kayakken, vissen, alles kan er. 
Meer info: www.parc-naturel-normandie-maine.fr

Reviews en beoordelingen Bagnoles-de-l’Orne

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kuren en natuur zijn de troeven in en rond Bagnoles-de-l'Orne? Plaats je beoordeling

Mergan Willy24 september 2018

Aangenaam stadje met mooi park om te wandelen. Vele bezienswaardigheden in de directe omgeving welke wij bezochten aan de hand van jullie reisgids. Geslaagde vakantie.

Baert Rudi10 juni 2018

Goed opgestelde en bruikbare gids. Je haalt heel wat meer uit je reis met dergelijke documentatie.

Carine Van De Vijver25 juli 2017

Bagnoles-de-l'Orne staat synoniem voor rust en stilte. Geen massatoerisme, geen nachtelijk uitgaansleven, geen drukke staten,.... Van oudsher een kuuroord en dat voel je. Heerlijk om te ontspannen, te ontstressen, te wandelen in het natuurpark en te genieten van de restanten van de Belle Epoque. Mooie uitvalsbasis voor uitstappen naar Domfront, Alençon, Mont St Michel enz...

annie celis16 augustus 2016

zeer praktische reisgids met heel bruikbare tips. Mooie mix van natuur en cultuur. Bagnoles-de-l'Orne is een ideale uitvalsbasis om de cultuurhistorische plaatsen te bezoeken en te genieten van de natuurwandelingen. De uitgestippelde routes verdienen een aanbeveling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info