De Perche: een eerste kennismaking

Bezoek de manoir van Courboyer, Jardin Francois en nog veel meer!

De Perche is het uithangbord van een authentiek en aantrekkelijk Normandië. Daar moet je dus tijdens je vakantie Normandië zeker naar toe! Deze historische provincie staat bekend om zijn zachte heuvels en eeuwenoude beuken- en eikenbossen. Lees meer

De Perche is een regionaal natuurpark met heel wat mogelijkheden voor uitstapjes.
  • Bezoek het Maison du Parc
  • Leer over de percherons (paarden) in de manoir
  • Slenter door de straten van Bellème
  • Bezoek het 'Ecomusée de Perche'
  • Geniet van de Jardin François
  • Streel 'la Pierre Procureuse'
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Copyright foto's: Patrick LeThorois 

Manoir de Courboyer en Maison du Parc

Het lijkt ons aangewezen om tijdens een kennismaking met alle bezienswaardigheden van de Perche allereerst het Maison du Parc in Nocé te benoemen. Het Maison du Parc is gevestigd in één van de mooiste manoirs van de Perche: Manoir de Courboyer. Hier waan je je haast in een oud kasteel. De manoir is meer dan 500 jaar oud en prachtig gerestaureerd. 

In het Maison du Parc leer je iets meer over de vele, bijzondere manoirs in de Perche, over de natuur en over de beroemde paarden die hier hun herkomst vinden: de percherons. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen. Als je eenmaal Nocé nadert, staan er heel wat wegwijzers: het is dus onmogelijk te missen. Hou er wel rekening mee dat de parking niet aan de manoir zelf ligt. Je hebt nog een paar honderd meter te voet te gaan.

Gps: Courboyer, 61340 Nocé
Gps-coördinaten: N 048°23'51.44"   E 000°40'1.95"

Meer info voor tarieven en openingsuren op www.parc-naturel-perche.fr

Bellême

Zo'n 10 kilometer verder staat Bellême fier bovenop een rots. Ten noorden van dit stadje kun je genieten van één van de bezienswaardige bossen van de Perche: het Forêt de Bellême. Vanuit het versterkte stadje krijg je er reeds een mooi uitzicht op. Veel van de versterkingen blijft er niet over op een stadspoort na. Toch is het er leuk om even door de straten te slenteren en daarbij moet je zeker de Rue Ville-Close aandoen. Vergeet ook zeker niet om door de stadspoort te wandelen (zie reisgids). Bij de toeristische dienst (Boulevard Bansard-des-Bois) kan je parkeren en de route volgen op onze kaart in de gratis reisgids.

Gps: Boulevard Bansard-des-Bois, 61130 Bellême
Gps-coördinaten: 
N 048°22'29.65"   E 000°33'42.61"

Website: www.parc-naturel-perche.fr/territoire-belleme.asp

In Bellême richting La Ferté-s-B volgen dan kom je in La Chapelle-Souëf waar je de pijl volgt naar Saint Cyr en  het Ecomusée. In Saint-Cyr moet je naar rechts. Wat verder is "L'Ecomusée du Perche" gevestigd in een priorij (museum van kunst en tradities van de Perche). Vroegere ambachten en de bewoners van de Perche zijn hier vereeuwigd. Er zijn in de regio talrijke evenementen die tradities uit het verleden in ere houden. En daarbij hoort uiteraard ook het typische paard uit de Perche: de percheron.

Gps : Prieuré de Sainte-Gauburge, 61130 Saint-Cyr-la-Rosière
Gps-coördinaten: N 048°19'28.36"   E 000°39'17.63"

Hun website: www.ecomuseeduperche.com

Préaux-du-Perche

Préaux-du-Perche is ook een bezienswaardigheid die je absoluut niet mag missen!  Het ligt zo'n 5 kilometer van Saint-Cyr. Hier vind je de mooie tuin 'Jardin François'. In het dorpcentrum van Préaux, aan de kerk, zie je een pijltje (rechtsaf) naar deze tuin. Het is een heel bijzondere tuin van 2 hectaren op het domein van een vroegere boerderij. De eigenaar heeft geen structuur willen creëren, maar wel een adembenemend mooi kleurenpallet. Wie fotografie in zijn hart draagt zal hier op een zonnige zomerdag niet weg te slaan zijn. Deze prachtige tuin is het ganse jaar geopend.

Parkeren doe je net voor de toegangspoort. Dan is het nog een eindje wandelen door de oprijlaan tot je aan het eerste gebouw links waar het onthaal is: pijltje ‘acceuil’. Er is toegangsgeld te betalen maar je krijgt een drankje en uitleg hoe je niets hoeft te missen.

Gps: Les Clos, 61340 Préaux-du-Perche
Gps-coördinaten: N 048°18'0.59"   E 000°40'51.85"

Een voorsmaakje krijg je op hun website: www.jardin-francois.com

Dolmen: La Pierre Procureuse

Interesseer je je voor geschiedenis en mysterie? Dan ben je bij de dolmen aan het juiste adres. De dolmen in de Perche zou hier zo'n 3.000 jaar voor Christus geplaatst zijn. Onder deze grote steen was een begraafplaats, die bedekt werd door een grote hoop aarde. Zo werd er een tumulus gevormd. Meestal werden de gestorvenen begraven met allerlei gebruiksvoorwerpen die ze in het hiernamaals konden gebruiken. Bij deze dolmen werd echter niets teruggevonden.

De naam 'Pierre Procureuse' of 'Steen der Gerechtigheid' is afkomstig van een legende. Tijdens de nacht van Kerstmis zou de steen beginnen zweven en een schat laten zien. Wie de schat wil nemen krijgt de steen boven op zich. Wie de steen echter streelt zal gezondheid en veel goede dingen bekomen.

Gps, parkeerplaats: La Petite Vigne, 61130 Saint-Cyr-la-Rosière
Gps-coördinaten: N 048°18'11.55"   E 000°38'14.39"

Heb je nog wat tijd over? Dan is een bezoekje aan Nogent-le-Rotrou aan te bevelen. De belangrijkste publiekstrekker is het Château Saint-Jean waarin nu een museum is ondergebracht. Je kan het kasteel de gehele week bezoeken, behalve op dinsdag. Daarnaast zijn er ook nog vele andere bezienswaardigheden te vinden. In onze reisgids is er een wandeling door dit aangename stadje opgenomen.

Start van de wandeling en parkeerplaats:
Gps: Place Saint-Pol, 28400 Nogent-le-Rotrou
Gps-coördinaten: N 048°19'17.30"   E 000°49'15.70"

Reviews en beoordelingen Eerste kennismaking

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Perche: een eerste kennismaking? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info