Mortagne-au-Perche: fraaie gebouwen

Bezoek de Eglise Notre-Dame, Jardin Public, Porte Saint-Denis en nog veel meer!

Mortagne-au-Perche behoort tot de bekendste plaatsjes in de Perche. Het lijkt in eerste instantie misschien niet zo groot, maar het beschikt over een schat aan historische gebouwen. Bij een bezoek aan de Perche is dit dorpje dan ook onmisbaar. Er zijn vele bijzondere bezienswaardigheden die je niet wilt overslaan tijdens je vakantie Normandië. Lees meer

Mortagne-au-Perche staat bekend om zijn prachtige, oude gebouwen. Dat wil je niet missen!
  • Loop langs de oude mooie gebouwen
  • Geniet tijdens de lente en zomer van de bloemenpracht
  • Proef van de boudin noir, een lokale lekkernij
  • Spot de huizen met een zonnewijzer
  • Leer over de Perche in Porte Saint-Denis 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Copyright foto's: Patrick LeThorois 

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de O.L.Vrouwekerk (Eglise Notre-Dame), het "Musée Percheron" en daarnaast het "Musée Alain". Wist je dat Mortagne de stad is van de boudin noir, of bloedworst? Er is zelfs een heuse confrerie opgericht. Met een korte wandeling brengen we je naar de mooiste straatjes en pleinen.

Parkeren voor de wandeling

In onze gratis reisgids Normandië is een wandeling opgenomen. Probeer te parkeren in de Rue Montacune (Gps-coördinaten: N 048°31'10.92"  E 000°32'39.51"). Daar is een gratis parking en bevindt zich ook de toegang tot de Jardin Public. De wandeling start ook op deze plaats.

Mortagne met bloemen

Mortagne-au-Perche is prachtig bebloemd vanaf de maand juni. Dan is het dorpje dus ook op zijn mooist en mag een bezoek zeker niet uitblijven!

Jardin Public

De Jardin Public is een prachtige locatie om eens heerlijk tot rust te komen. Wat je het meest zal opvallen in deze publieke tuin is het paard bereden door Cupido. Het is een bronzen standbeeld gemaakt door de kunstenaar Emmanuel Frémiet (1824-1910). Het beeld is eigenlijk een samensmelting van Neptunus, heerser over de zeeën en Cupido, symbool van de liefde, die ten strijde trekken tegen Cérès, godin van de landbouw.

Deze tuin behoorde toe aan een groot herenhuis. Je ziet hier de achterzijde. Het herenhuis werd opgetrokken in de 18e eeuw en is sedert 1838 in functie als stadhuis. Daarvoor was het eigendom van een rijke handelaar. 

Maison à la Tourelle

Wat hangt daar nou? Het torentje dat hangt aan dit huis is het meest opvallend aan dit gebouw. Doch ook belangrijk is de zonnewijzer die erop gemonteerd is. Ooit waren er in Mortagne 25 gebouwen met een zonnewijzer uitgerust, nu blijven er maar een 7-tal over. Het huis zelf dateert van de 16e eeuw en was toen een logies. Loop er zeker even langs en geniet van de speciale gevel.

Halle aux Grains

Heb je zin in een filmpje? Dan ben je hier aan het juiste adres. De Graanhal, die dateert uit 1822, werd nog niet zo lang geleden grondig gerestaureerd. Aanvankelijk werd het gebruikt om graan te verkopen, althans toch op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping werd er linnen verkocht en was er ook plaats voor theater. Later kwam zelfs een cinema en die is er nu nog steeds: www.cinemaetoile.fr.

Eglise Notre-Dame 

Zoals in vele dorpjes in Normandië, is de plaatselijke kerk één van de hoogtepunten. Dat is in Mortagne-au-Perche zeker niet anders. Eind 15e eeuw werd er begonnen met de bouw van de Eglise Notre Dame, op een kleine afstand van een andere collegiale kerk en op de plaats van de kapel van het kasteel Fort Toussaint. Algauw werd de kerk tijdens de Honderdjarige Oorlog vernield.

Dat was echter niet het einde van het verhaal. De kerk werd snel weer herbouwd. De toren, die er pas in 1620 bijkwam, is 150 jaar later afgebrand. Het exemplaar dat je nu te zien krijgt is veel kleiner en was net voldoende om het uurwerk en klokken in onder te brengen. Diezelfde klokken werden tijdens de Franse Revolutie gestolen en gesmolten om er kanonnen van te maken. Pas aan het einde van de 19e eeuw kreeg de kerk nieuwe klokken.

Er zijn mooie glasramen (16e tot 20e eeuw) te bewonderen, evenals schilderijen (16e tot 19e eeuw) en 18e eeuws meubilair. De lusters zijn van recentere datum, nl. 1925.

Porte Saint-Denis

In het gebouw van deze 16de eeuwse stadspoort, gelegen aan de eerste stadsmuur, is het kleine "Musée Percheron" gehuisvest. De oudste delen van dit gebouw gaan terug tot de 13e eeuw. In het museum krijg je vooral het verhaal van de Perche en de beroemde inwoners van Mortagne te zien. Er zijn heel beperkte openingsuren in de namiddag, behalve op maandag, vanaf half juni tot half september. Wil je dit bijzondere gebouw bezoeken? Informeer dan bij de toeristische dienst.

Maison des Comtes du Perche

Dit is de oorspronkelijke, indrukwekkende achtergevel van het Maison des Comtes du Perche (Huis van de Graven van de Perche). Het werd indertijd gebouwd tegen de eerste vestingmuur van de stad. Het standbeeld van de filosoof Alain staat ongeveer op de plaats waar er vroeger een uitkijktoren was. In dit gebouw is nu een interessant museum gevestigd over het leven en werk van Alain (1868-1951).

Kijk voor de beperkte openingsuren van het Musée Alain naar de website www.alainmortagne.fr .

Maison dite de Henri IV

Dit huis had ooit een bijzondere gast, nl. de zeer populaire Franse koning Henri IV (1589-1610). Hij zou hier namelijk overnacht hebben in 1599. Of het waar is valt wellicht niet te achterhalen, maar Henri IV heeft wel wat met de streek, want hij is gekroond in de kathedraal van Chartres, op zo'n 80 km hier vandaan. Het gebouw werd opgetrokken eind 16e eeuw. Het stond toen tegen de stadsmuur.

Reviews en beoordelingen Mortagne-au-Perche

Heb je zelf tips of opmerkingen over Mortagne-au-Perche: fraaie gebouwen? Plaats je beoordeling

Gerda Lein17 april 2017

Prachtige geschiedkundige plaats om te bezoeken, veel bezienswaardigheden, goed uitgestippelde wandelroutes, uitleg bij verschillende gebouwen, mooi uitzicht over de streek. Zeker het bezoeken waard!

Bordo Viviane28 september 2016

altijd goede reisgidsen bij Euroreizen

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info