Honfleur: schilderkunst, muziek en zee

Bezoek het Musée Eugène Boudin, Maisons Satie, Musée de la Marine en Musée d' Etnographique

Tijdens een bezoek aan Honfleur, is het Musée Eugène-Boudin een must! Eugène Boudin (1824-1898) was een Frans kunstschilder die in Honfleur geboren is en er nu een eigen museum heeft. Als zoon van een gewone vissersfamilie werkte hij als verkoper van kaders en schildersmateriaal. Lees meer

Veel van de musea in Honfleur bevinden zich in historische gebouwen. 

 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Maak kennis met het oeuvre van Eugène Boudin
 • Onderga muzikale beleving in Maisons Satie
 • Ontdek het rijke maritieme verleden van Honfleur
 • Oude interieurs, klederdracht en voorwerpen 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Later ging hij zichzelf volledig toeleggen op het schilderen en richtte zelfs de schildersschool van Honfleur op. Claude Monet was trouwens één van zijn leerlingen. Hij was niet de enige: Honfleur inspireert kunstenaars al eeuwen lang. Vandaar ook dat alle vier musea in het stadje een bezoek waard zijn tijdens je vakantie Normandië. 

Musée Eugène Boudin

Dit museum mag je dus echt niet missen. Het werd opgericht door Eugène Boudin zelf, samen met zijn vriend Dubourg. Het heette destijds het Stedelijk Museum en was ondergebracht in het stadhuis.

In 1924 was het gehuisvest in de kapel van het Augustijnenklooster. Tijdens de jaren '70 en '80 werden er extra gebouwen bijgezet en kreeg het de naam Musée Eugène-Boudin. Er is een permanente tentoonstelling over de kunstenaars van de regio, waaronder uiteraard heel wat schilderijen van Eugène Boudin zelf, maar ook van andere bekende impressionisten. Door de vele schenkingen is het een rijk museum geworden met ook een afdeling van meubels en klederdracht uit Normandië. Hierdoor waan je je onmiddellijk in de plaatselijke geschiedenis en cultuur!

Maisons Satie

Ook spectaculair: het museum van de componist Erik Satie. Geboren in Honfleur in 1866 en gestorven in Parijs in 1925, is het een componist die bekend staat voor zijn bijzondere modern klinkende werken.

Het museum bestaat uit vele, aaneengesloten huisjes en heeft als doel Satie's muziek op een moderne wijze te laten beleven. Om dit mogelijk te maken, gebruikt men in het museum naast muziek ook de elementen licht, kleur, beeld en abstracte of moderne objecten. Satie componeerde voor zijn tijdperk zeer moderne muziek, vooral voor theater en toneel. Dit is een speciale, muzikale toevoeging aan je reis! 

Musée d'Etnographique

Het Etnografisch of heemkundig museum is gehuisvest in de oude gevangenis en de aanpalende huizen uit de 16de eeuw. Je vindt hier oude interieurs terug met gebruiksvoorwerpen en klederdracht uit deze regio van Normandië. Boeiend en interessant voor iedereen die van geschiedenis houdt.

Musée de la Marine

Dit marinemuseum is gehuisvest in de voormalige kerk Saint-Etienne. Dit is de oudste kerk van Honfleur: ze gaat terug tot de 14e eeuw. Reeds in 1793, tijdens de Franse Revolutie, werd deze kerk buiten gebruik gesteld. Na een tijdelijke functie als magazijn werd het gebouw in 1899 heropend als museum. Hier vind je nu maquettes, gravures en andere voorwerpen die het rijke verleden van Honfleur als vissershaven illustreren. Zo krijg je een goed beeld van het charmante dorpje. 

Meer info op www.musees-honfleur.fr

Reviews en beoordelingen Musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over Honfleur: schilderkunst, muziek en zee? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info