Honfleur: bezoek aan de Vieux Bassin

Flaneer en geniet van het uitzicht

Honfleur is een echte havenstad. Dat zal je je bij een bezoek tijdens je vakantie Normandië aan dit charmante plaatsje niet ontgaan. Le Vieux Bassin, of oude havenkom, in Honfleur was vroeger de plaats waar de vissersboten aanmeerden en hun waar verkochten. Nu is het een jachthaven. Opvallend zijn de hoge huizen, die veelal dateren uit de 17e en 18e eeuw. Honfleur is nog steeds een vissershaven maar de boten leggen nu aan buiten het centrum (aan de parking waar deze wandeling start). Men vist nu vooral op grijze garnalen en Coquilles Saint-Jacques. Lees meer

Geniet van de charmante kaden van de Vieux Bassin.
 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Loop langs de schilderachtige kaden
 • Spot de 17e en 18e eeuwse huizen
 • Bezichtig de vissershaven en jachthaven
 • Ga kijken naar de cruiseschepen
 • Sainte-Bernadette ligt voor de Lieutenance
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Vieux Bassin

De oude havenkom is een representatief herkenningspunt in Honfleur. Deze bezienswaardigheid mag je niet missen. Le Vieux Bassin werd uitgebouwd door de France architect Duquesne, die ook dienst deed als marine-officier in de Franse zeemacht, in opdracht van Colbert. De havenkom bestaat uit een opeenvolging van hoge, smalle panden in steen met een uitspringende bovenverdieping. Deze panden staan vooral langs de Quai Sainte-Cathérine en Quai Saint-Etienne. Ze hebben uitzicht op de jacht- en vissershaven.

Wat je vooral op zal vallen bij een bezoek aan de Vieux Bassin, zijn de hoge huizen uit de 17e en 18e eeuw, die veelal zeven verdiepingen hebben. De daken zijn allemaal bedekt met leisteen. 

Aangezien in Honfleur een vissershaven en een jachthaven het water delen, kan je heerlijk langs de kaden wandelen, terwijl je geniet van de mooie boten en uitzichten. Verderop vind je de plaatsen waar grote cruiseschepen aanmeren, die Honfleur aandoen. 

Lieutenance

Honfleur had vroeger een eigen kasteel. Hier zul je als toerist helaas weinig van merken. Het kasteel is namelijk al eeuwen geleden verwoest - samen met de vroegere stadsomwalling. Op de fundering werd in de 16de eeuw De Lieutenance gebouwd, de latere woning van de luitenant van de koning, de gouverneur van Honfleur.

Tussen de hoektorentjes van de Lieutenance kan je nog één van de twee vroegere toegangspoorten tot de stad ontdekken, uit de tijd toen het kasteel er nog stond. Deze poort heette de Porte de Caen. Bij de Lieutenance vind je ook een herdenkingsplaat voor Samuel de Champlain, een Franse ontdekkingsreiziger. Hij was onder andere grondlegger van de Canadese stad Quebec. 

Voor alle toeristen, maar vooral ook de kinderen, zijn de oude sloepen en kotters erg interessant. Deze liggen aangemeerd voor de Lieutenance. 

Reviews en beoordelingen Vieux Bassin

Heb je zelf tips of opmerkingen over Honfleur: bezoek aan de Vieux Bassin? Plaats je beoordeling

Christine Schockaert 9 augustus 2019

Heel goede gids, we hebben hem veel gebruikt. Leuke tips en goed gebracht.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info