Honfleur: bezoek de zoutopslagplaatsen

Een stad actief betrokken bij zeevaart en -handel

Wanneer je in Honfleur rondloopt, zul je versteld staan van de rijke geschiedenis die het stadje in stand heeft weten te houden. Honfleur was actief betrokken bij de ontdekkingsreizen en de handel over zee in de 16e en 17e eeuw. Lees meer

Ontdek de charme van weleer en heden in Honfleur.
 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Wandel en ontdek de sporen van de handel- en vissersstad Honfleur
 • Bezoek de 'greniers à sel'
 • Proef er de verse haring, garnalen, ...
 • Download de gratis reisgids en lees meer 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Naast ervaren zeemannen had Honfleur ook uitstekende scheepswerven en alle faciliteiten om een zware en lange zeereis tot een goed einde te brengen. Daarbij horen uiteraard ook opslagplaatsen. De "greniers à sel" waren opslagplaatsen voor zout, die je ook nu nog kan bezichtigen tijdens je vakantie Normandië. Ze zijn gebouwd in de 17e eeuw. 

De oude havenstad

Wanneer je in Honfleur rondloopt, zul je nog steeds vele sporen zien van zijn geschiedenis als handel- en vissersstad. In de 16e en 17e eeuw deed de lokale gemeenschap volop mee aan de verre bootreizen naar exotische specerijen en handelswaren. Dichter bij huis visten de bewoners op de Noordzee. Nu nog steeds telt het pittoreske haventje een veertigtal boten die elke dag uitvaren en langs de kust gaan vissen. U kunt dan ook genieten van dagverse vis.

Honfleur staat bekend om zijn zeevruchten, zoals grijze garnalen en St.-Jacobsschelpen van oktober tot april. Een van de oudste vaartuigen die in Honfleur tentoongesteld staan, is de garnaalvanger Sainte-Bernadette. Dit schip is zo waar een Historisch Monument. 

Greniers à sel: de zoutopslagplaats

Vroeger, voor de tijd van de koelkast en vrieskist, bewaarde men versproducten door ze in te zouten. Een belangrijke historische havenstad zoals Honfleur had dan ook zijn eigen zoutopslagplaatsen. Deze zijn ook nu nog voor het grote publiek te bezichtigen.

Ooit waren er drie grote zoutzolders in Honfleur, die zo'n 10.000 ton zout konden stockeren. Ze werden gebouwd in de 17e eeuw met o.a. stenen restanten van oude vestingmuren. De zoutzolders werden echter ook veelal door scheepsbouwers gebouwd, net zoals vele andere gebouwen in de stad. Dit wordt verraden door de houten structuur die de zoutzolders hebben.

Eén van de drie zoutzolders ging in 1892 in vlammen op. De twee overblijvende zoutzolders zijn nu geopend voor het grote publiek. U kunt er naartoe om de geschiedenis op te snuiven, maar ook voor vele andere doeleinden: de zoutopslagplaatsen worden vandaag de dag namelijk ook gebruikt voor het houden van seminaries, concerten en tentoonstellingen. Ze zijn gelijst als historische monumenten.  

Reviews en beoordelingen Zoutopslagplaats

Heb je zelf tips of opmerkingen over Honfleur: bezoek de zoutopslagplaatsen? Plaats je beoordeling

Diane Janssens3 augustus 2020

top !

herwig2 oktober 2019

Man, man, man, .... Wat een mooie stadswandeling hebben we kunnen maken dankzij jullie reisgids. We hebben Honfleur bezocht aan de hand van jullie aanwijzingen op een zonnige dag. De wandeling is een echte aanrader !!!!!

ANNA VERVOORT7 mei 2017

de reisgids Normandië is helder en overzichtelijk met veel leuke tips over uitstappen, cultuur en patrimonium. wij vertrekken binnenkort en hebben er heel veel zin in. we hebben al veel activiteiten gepland!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info