Andere bezienswaardigheden Rouen

Stap langs het justitiepaleis, onder het horloge, in een binnenhof en veel meer!

In de historische stad Rouen zijn er veel bezienswaardigheden. De keuze kan moeilijk worden. Ga je alleen naar de toeristische trekpleisters? Of zijn er ook andere, nog verborgen, pareltjes te ontdekken? In onze gratis reisgids Normandië lees je er alles over! Lees meer

Loop rond waar vroeger een knekelhuis was, een bizar binnenhofje daar in Rouen! 
 • Lastminutes en promoties in Rouen

  Rouen 3 dagen hotel 4* met ontbijtbuffet

  Het Hôtel Littéraire Gustave Flaubert **** ligt in het historisch hart van Rouen. Het is een Best Western designhotel met hommage aan de schrijver Flaubert. Verblijf inclusief ontbijtbuffet.
  va. € 179 - Boek nu
 • Bezoek het oud knekelhuis Saint-Maclou
 • Bewonder de gevel van het Justitiepaleis
 • Lees over het watermonster
 • Kijk naar de vele vakwerkhuizen
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Rue de l'Horloge

Wanneer je naar Rouen gaat, kan je de Rue de L'Horloge niet missen! Het straatje brengt je van de Place du Vieux Marché naar de kathedraal. Dit straatje is niet alleen bij de toeristen gekend door de Gros Horloge, het is reeds sedert de Middeleeuwen een zeer populair plekje. De Gros Horloge is een uurwerk dat in de 16e eeuw uit het Belfort werd weggenomen. Het geeft ook de weken en de schijngestalten van de maan aan. Het Belfort kan je bezoeken en de toren beklimmen om mooie foto's van Rouen te nemen.

Saint-Maclou

Ben je op zoek naar iets unieks? Iets wat je nergens anders zal vinden? Dan mag je het Saître Saint-Maclou zeker niet overslaan. Dit is op het eerste blik niet meer dan een prachtig binnenhof, maar wanneer je verder kijkt, blijkt het hier toch wel bizar. De vakwerkhuizen rondom het binnenhof dateren van de 16de eeuw,  toen het binnenhof zelf nog een begraafplaats was voor mensen die aan de pest waren gestorven.

De galerijen hebben heel bijzondere reliëfs over alles wat te maken heeft met de dood. Om het allemaal nog luguberder te maken moet je weten dat de zolders van deze gebouwen dienst deden als knekelhuis tot in de 18e eeuw... 

Het watermonster en Saint-Romain

Wie op zoek is naar een sterk verhaal, is bij la Fierté de Saint-Romain aan het juiste adres. Saint-Romain leefde in de 7e eeuw in Rouen. Hij besloot om een watermonster dat de oevers van de Seine onveilig maakte, te temmen. Toen hij een vrijwilliger vroeg om hem te helpen, kreeg hij een ter dood veroordeelde crimineel. Verrassend genoeg slaagde die erin om het monster in het centrum van Rouen te brengen met alleen een touw rond zijn nek.

De ter dood veroordeelde kreeg gratie van de koning. Sindsdien kreeg de bisschop van Rouen het privilege om één ter dood veroordeelde per jaar gratie te verlenen. Die moest dan het schrijn met de relieken van Saint-Romain vanop de toren tonen aan de bevolking. Deze privilege werd afgeschaft in 1790.

De toren die nu nog zichtbaar is, maakt deel uit van de oude hallen. Hij dateert uit de 13e eeuw en is een open kapel toegewijd aan Saint-Romain. De toren werd echter voor een groot deel vernietigd in de Tweede Wereldoorlog en de restauratie is niet uitgevoerd zoals op de oude foto's en archieven.

Justitiepaleis

Het werd nagenoeg volledig herbouwd na de Tweede Wereldoorlog en heeft een schitterende gevel, waar je je ogen bij uitkijkt. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw en deed zowel dienst als gerechtsgebouw als parlement van Normandië. Het gebouw doet nu dienst als gerechtsgebouw en kan helaas niet bezocht worden. Wanneer je een stadswandeling maakt, zullen de gevels je echter algauw tien minuten doen halt houden. Ze zijn namelijk een fraai meesterwerk.

Vakwerkhuizen

Opvallend hoeveel vakwerkhuizen er in Rouen nog staan. Een vergelijking met andere steden en regio’s die bekender zijn voor de aanwezigheid van vakwerkhuizen (Elzas, Troyes, Romantische Strasse, enz) gaat zeker op. Het is
één van de verrassende ontdekkingen van Rouen. Het eikenhout werd hoofdzakelijk gehaald uit de bossen rond Rouen. We komen de meeste vakwerkhuizen tegen in de Rue du Gros-Horloge, Saint-Romain, Martainville, Damiette. 

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Rouen? Plaats je beoordeling

Rita Lemmens12 mei 2018

Rouen is ons zeer goed bevallen. We hebben veel nuttige informatie kunnen gebruiken uit uw stadsgids. Deze stad loont de moeite om eens bezocht te worden. Verschillende interessante musea bezocht o.a. Musée des Beaux Arts (impressionisme). Oud stadsgedeelte met de typische straatjes, de Horlogerie, TOF. Bedankt. Rita

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info