Pointe Du Hoc: bloedige gevechten op D-day

Onwaarschijnlijke episode uit de bevrijdingsdagen op Normandische kusten

Pointe Du Hoc is de plaats van de "Rangers" rots. Dit terrein is nog steeds bewaard (incl. de kraters) zoals het was na de bevrijding. Deze plaats, op een hoogte van 30 meter, was zeer belangrijk. Van hieruit controleerde men de landing op Omaha en Utah Beach. Daarom moest dit punt zeker veroverd worden op de Duitsers opdat de landing verder normaal zou kunnen verlopen. Lees meer

Het terrein is na 60 jaar nog steeds als een maanlandschap bezaaid met diepe kraters. 
 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Bezoek Pointe Du Hoc vandaag zoals het toen was 
 • Lees over de verovering van een klif van 30 meter 
 • Onderga deze beklijvende gebeurtenis
 • Lees het verhaal in onze gratis reisgids
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

 Geschiedenis van Point du Hoc

Tijdens je vakantie Normandië, wil je natuurlijk ook iets van de oorlogsgeschiedenis te weten komen. In de Tweede Wereldoorlog werd Point du Hoc bestreken door Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd, om de landingsstranden te verdedigen.

Op 6 juni 1944, bij de landing in Normandië, was Pointe du Hoc een doelwit van de geallieerden, om de bedreigde stranden vrij te krijgen van het dreigende geschut van de Duitsers. Deze moeilijke en zware missie werd toevertrouwd aan de US 2nd Ranger bataljon, onder leiding van luitenant-kolonel James Earl Rudder. 225 man zouden landen op het strand en moesten de kanonnen vernietigen.

De dagen voordat de landing op Pointe du Hoc plaatsvond, werd het zwaar gebombardeerd. Door deze bombardementen hadden de Duitsers de 155 mm kanonnen meer landinwaarts geplaatst, hetgeen de Rangers niet wisten. Om 7 uur in de morgen bereikten de Rangers de voet van de 30 meter hoge klippen, die door de Duitsers vanuit bunkers werden verdedigd. Met behulp van touwladders en met mortieren omhoog geschoten enterhaken met touwen, slaagden de mannen erin tegen de kliffen op te klimmen, de Duitsers uit te schakelen en een strategische positie in te nemen.

Men ontdekte echter dat de kanonnen uit de bunkers weggehaald waren. De Rangers verzamelden zich boven en enkelen gingen op zoek naar de artillerie. Deze werd al vlug gevonden en vernietigd. De lastigste periode kwam na de aanval op de klip. De groep bleef twee dagen geïsoleerd en moest verschillende Duitse tegenaanvallen afslaan om de positie onder controle te houden. In de morgen van 7 juni bedroeg het aantal inzetbare manschappen 90 tot 100 man, waarvan velen lichtgewond waren. Opgesloten tussen de bunkerresten hadden ze geen voedsel meer en zaten ze krap in hun munitie.

Later die dag arriveerden uiteindelijk enkele versterkingen en konden de Duitsers definitief worden teruggedrongen.

 

Reviews en beoordelingen Pointe-du-Hoc

Heb je zelf tips of opmerkingen over Pointe Du Hoc: bloedige gevechten op D-day ? Plaats je beoordeling

Anne Goelen26 januari 2017

Zeer tof en overzichtelijk samengestelde reisgids waar we binnenkort zeker meer gebruik van gaan maken. dikke pluim voor de samenstellers

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info