Boven Sainte-Mère-Eglise werden 15 000 parachutisten gedropt

Hier lag de basis van de "Voie de la Liberté"

Om de invasie te ondersteunen werden, in de rug van de Duitse verdedigingstroepen, zeer vroeg in de ochtend van 6 juni, meer dan 15 000 Amerikaanse parachutisten gedropt in en om het wegenknooppunt van Sainte-Mère-Eglise. Daarbij bleef er één Amerikaan met zijn parachute aan de toren van de kerk hangen. Lees meer

Het kleine Sainte-Mère-Eglise ontvangt nog ieder jaar duizenden toeristen. 
 • Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

  Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.
  va. € 169 - Boek nu
 • Sainte-Mère-Eglise, de eerste bevrijde stad
 • Waarom was het stadje van levensbelang tijdens de landing?
 • Eerste mijlpaal op "Weg van de vrijheid"
 • Eerbetoon aan de ongelukkige soldaat Steel  
 • Musée Airborne schetst imponerend beeld
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Rol van Sainte-Mère-Eglise tijdens de bevrijding

Sainte-Mère-Église werd op 6 juni 1944 bevrijd door luchtlandingsdivisies van de 82ste divisie, en was de eerste bevrijde stad van de invasie. Het was een belangrijk dorpje voor de invasie, want het lag midden op de weg die de Duitsers zouden nemen voor een tegenaanval tegen de mannen op Utah Beach. Een echte bezienswaardigheid tijdens je vakantie Normandië.

Er staat nu nog steeds een museum gewijd aan de parachutisten. Ook hangt er aan de kerk een pop aan een parachute. Dit is een gedenkteken voor de parachutisten en in het bijzonder voor de soldaat John Steele die met zijn parachute aan de toren bleef hangen . Daarbij is hij onder vuur genomen door de Duitsers en in zijn voet geraakt. Hij heeft het overleefd door zich dood te houden.

Een plan dat niet verliep zoals verwacht

Het geallieerde communicatiesysteem bestond uit een klein metalen speelgoed klikkertje. Eén keer klikken moest beantwoord worden met twee keer klikken. Zo moesten de 15 000 soldaten elkaar terugvinden. Maar dat verliep niet zoals verwacht.

In dit dorpje staat ook de eerste mijlpaal van de 'Voie de la Liberté' of de "Weg van de Vrijheid". Deze weg loopt van hier tot aan het Mémorial in Bastogne. Om de mijl staat er een dergelijke paal langs de weg die de pantserdivisie van Generaal Patton aflegde naar de Ardennen. Naast deze bezienswaardigheden is er ook nog het "Musée Airborne". Hier moet je zijn om alles te vernemen over de landing in en rond St.-Mère-Eglise. 

Het museum is geschikt voor zowel jong als oud. Het beschikt over meer dan 10 000 voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, D-Day en de rest van de bevrijding. Hiermee wordt een accuraat en imponerend beeld geschetst over de regio gedurende deze periode.

Voor meer informatie kijk je op de website van het "Musée Airborne": www.airborne-museum.org, of download je de gratis reisgids. 

Reviews en beoordelingen Sainte-Mère-Eglise

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sainte-Mère-Eglise ontving 15.000 parachutisten? Plaats je beoordeling

hugo15 december 2018

De reisgids is heel praktisch afgewerkt en biedt een enorme verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Als geïnteresseerde aan D-Day blijf ik wel een beetje op mijn honger zitten.

Maricau Dirk16 november 2015

Het is reeds enkele jaren geleden dat ik de streek bezocht heb, via de gids heb ik wat nieuwigheden gezien die ik kan bezoeken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info